Слабият iPhone завлича надолу и Foxconn

Половината от приходите на Foxconn идват от поръчки на Apple, което прави компанията силно зависима от своя американски клиент

Половината от приходите на Foxconn идват от поръчки на Apple, което прави компанията силно зависима от своя американски клиент

Спадът в търсенето на iPhone се отрази негативно на бизнеса на партньорите на Apple, особено на най-големия от тях – тайванската компания Foxconn, която произвежда прочутите смартфони.

Приходите на Foxconn през второто тримесечие са намалели с 5,2% на годишна база до 29,4 млрд. долара. Чистата и оперативната печалба на компанията падат съответно с 31,1% и 37,1% до $564 млн. и $663 млн., съобщи японската агенция Nikkei.

Както се очакваше, Apple редуцира поръчките си към Foxconn през тримесечието. Шефовете на тайванския производител се опасяват, че ситуацията няма да се подобри в близко бъдеще и кроят планове за ръст в по-далечна перспектива.

Половината от приходите на Foxconn идват от поръчки на Apple, което прави компанията силно зависима от своя американски клиент. В периода април-юни Apple продаде 40,39 млн. устройства iPhone, което е с 15% по-малко на годишна база. Освен това за първи път продажбите на айфон намаляха през тримесечието януари-март.

Повечето анализатори очакват спад при iPhone като цяло за 2016 година, заради очертаващата се липса на значими нововъведения в следващия модел – iPhone 7, който Apple вероятно ще представи през септември.

В последните години Foxconn се опитва да намали зависимостта си от Apple и да се превърне в нещо повече от изпълнител на поръчки за други брандове. Компанията инвестира в различни дейности, вкл. разработка на дисплеи, софтуер медийно съдържание, телекомуникационни решения и роботи.

Коментари по темата: „Слабият iPhone завлича надолу и Foxconn”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Какво може да се очакван от непрактичните, гъзарски, скъпарски и бутикови продукти от Apple 😉

    На човек му трябва просто един обикновен телефон с функция телефон.
    За всичко останало е нужно просто компютър.

Коментар