Обвиняват Samsung за болести и смърт на работници

Около 200 работници на Samsung са заболели тежко, вкл. от рак, а 76 души на възраст от 20 до 29 години са починали, предаде Асошиейтед Прес. Корейският производител обаче отхвърли обвиненията, че неговите заводи отделят опасни вещества, които разболяват хората.

Един от първите смъртни случаи датира от 2007 г. – тогава от левкемия почина 22-годишно момиче, което работеше в завод на Samsung за производството на чипове за ноутбуци и други устройства.

По-късно бащата на момичето се усъмни, че причина за неговата смърт е именно заводът на Samsung. Повод за това предположение даде смъртта на друг служител на компанията на възраст 30 години.

Само някои семейства са получили материална компенсация за смъртта на своите роднини, работили в Samsung. За останалите това е проблем, тъй като трябва да предоставят информация за вредните вещества в заводите на компанията, а Samsung не разкрива такива данни, позовавайки се на търговската тайна.

Ръководството на Samsung отхвърля обвиненията за вредните вещества  в своите заводи, като подчертава, че сигурността на служителите е главен приоритет на компанията. Според съдебни документи, през 2015 г. Samsung е поискала от правителството да не разкрива данни за нивото на отделяните химични вещества, дори ако тази информация е необходима на съдиите.

Проблемът със сигурността на работниците в Samsung нашумя през 2008 г., когато 56 служители на компанията поискаха компенсация от правителството. Само 10 от тях обаче получиха компенсации след няколко години ходене по съдилищата. Половината от останалите 46 служители твърдят, че им е отказана компенсация, а другата половина очаква решения.

През 2007 г. Samsung предложи на бащата на починалото от левкемия момиче парична компенсация (над $860 хил.), за да не подава съдебен иск. Бащата обаче не взе парите, като вместо това се обедини срещу компанията с няколко други работници, които към момента също бяха заболели.

Коментари по темата: „Обвиняват Samsung за болести и смърт на работници”

добавете коментар...

  1. Советский богатир

    Значи Самсунг са същите скапаняци като хамериканските им колеги…
    Навсякъде едно и също

Коментар