Инсталиране на AVG антивирус без някои модули

Във версия 8 на популярния антивирусен софтуер AVG са включени нови функции, които целят да защитят още по-добре компютърните потребители от заплахи за сигурността и фалшиви уеб сайтове, никнещи като гъби в интернет. Една такава функция, например, е LinkScanner със Search-Shield за безопасно търсене в мрежата и Active Surf-Shield за безопасно сърфиране и сканиране на електронната поща за вируси и троянци.
LinkScanner сканира, проверява и оценява всички възможни външни връзки, които могат да се активират от дадена уеб страница във Firefox и Internet Explorer (IE), за да е сигурно, че никоя от тях не носи риск, не съдържа вируси или троянци. Сканирането се прави и на списъци с резултати от търсене в Google, Yahoo! Search и Windows Live (MSN) Search.
Новите модули LinkScanner и Web Shield на AVG 8 обаче намаляват скоростта на сърфиране и браузване в интернет. В определен най-лош сценарий функциите Search-Shield и Active Surf-Shield на Link Scanner могат да доведат до блокиране на достъпа до мрежата.
Какво може да направи потребителят, който не желае да се възползва от тази допълнителна функционалност?
Първата възможност е да изключи и забрани Search-Shield и Active Surf-Shield на Link Scanner, firewall, Web Shield, Personal E-mail Scanner и други функции на AVG индивидуално през контролния център (Control Center) на програмата. Това обаче ще доведе до появата на червен удивителен знак на иконата на AVG в долния край на екрана. Тази икона може да се скрие, като се забрани стартирането на AVG8_Tray.exe в регистъра (в частта HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Windows Current Version Run) или в MSConfig.
Но какъв смисъл има изобщо да се инсталират ненужни функции, които после да се деактивират? По-добре е те да се изключат още в процеса на първоначална инсталация и настройка на продукта.
За да пропуснете инсталирането на Web Shield, Safe Surf (Active Surf-Shield) и Safe Search (Search-Shield) на LinkScanner, AVG Firewall и Personal E-mail Scanner, когато инсталирате AVG Free Editon, AVG Anti-Virus или AVG Internet Security, отворете един команден ред, от който ръчно да стартирате инсталацията на софтуера. Ще бъде необходимо да добавите един или повече флагове или параметри за изключване на нежеланите функции в крайната инсталация на AVG на вашата система.
За изключване на Web Shield
avg_*.exe /REMOVE_FEATURE fea_AVG_HttpScanner
За инсталиране без Personal E-mail Scanner
avg_*.exe /REMOVE_FEATURE fea_AVG_EMC
За инсталиране без AVG Firewall
avg_*.exe /REMOVE_FEATURE fea_AVG_Firewall
За изключване на Link Scanner (Search-Shield и Surf Shield)
avg_*.exe /REMOVE_FEATURE fea_AVG_SafeSurf /REMOVE_FEATURE fea_AVG_SafeSearch
За забрана на стартиране на приложението AVG Tray при зареждане на системата
avg_*.exe /NO_CC_STARTUP
За изключване на AVG Security Toolbar
avg_*.exe /hide /no_welcome /NOAVGTOOLBAR
За да не се стартира AVG след инсталация
avg_*.exe /DONT_START_APPS
На мястото на avg_*.exe в тези команди поставяйте действителното име на файла от инсталацията на AVG. Например, когато инсталирате AVG 8 Free Edition, използвайте следната команда, за да инсталирате само AVG AntiVirus без функциите firewall, Web Shield, Search-Shield и Active Surf-Shield на LinkScanner, Personal Email Scanner, AVG Toolbar и да инструктирате системата да не показва иконата на AVG в долния десен ъгъл на екрана:
avg_free_stf_en_8_138a1332.exe /hide /no_welcome /REMOVE_FEATURE fea_AVG_SafeSurf /REMOVE_FEATURE fea_AVG_SafeSearch /REMOVE_FEATURE fea_AVG_Firewall /REMOVE_FEATURE fea_AVG_EMC /REMOVE_FEATURE fea_AVG_HttpScanner /NO_CC_STARTUP /NOAVGTOOLBAR /DONT_START_APPS
Внимавайте при изписването на малки и главни букви.

Коментар