Gartner вещае крах на 70% от облачните хранилища

Анализ на Gartner предрича гибел на 70% от облачните хранилища в близките две години. Става въпрос за услуги от рода на популярните Box и Dropbox, пише BusinessInsider.com.

В последните няколко години пазарът на облачни хранилища за бизнеса се оказа една от най-конкурентните области в ИТ сферата, с над 100 компании, вкл. стартъпи (Dropbox, Box и др.) и гиганти от рода на Google и Microsoft.

Според анализаторите, този пазар е узрял за промени. Очаква се в следващите две години от него да изчезнат 70% от компаниите – те или ще загинат, или ще бъдат купени от други играчи.

Пазарът се характеризира с все по-ожесточена конкуренция и компаниите, които предлагат само услуги за съхранение на данни, не могат да оживеят. За да останат успешни, те трябва да развиват допълнителни услуги – например да организират за клиентите цяло виртуално работно пространство за съвместно редактиране на файлове или да развиват собствена инфраструктура и бекенд платформи за бизнеса.

Сред лидерите в сегмента са четири компании – Box, Dropbox, Citrix и Egnyte, сочи анализът. Те имат възможности за ръст и разширение, както и завършена визия. Такава, според Gartner, липсва на най-големите доставчици, вкл. Google и Microsoft.

Коментар