Seagate е недостижим със своя 60-терабайтов SSD

60-терабайтовият SAS SSD на Seagate идва в 3,5-инчов формат и няма аналог в съотношението между големина и капацитет

60-терабайтовият SAS SSD на Seagate идва в 3,5-инчов формат и няма аналог в съотношението между големина и капацитет

Полупроводниковите дискове (Solid State Drive) навлязоха в потребителския пазар относително скоро, предлагайки десетки пъти по-добри скорости на четене и запис, както и по-дискретен профил и най-вече – липса на движещи се части.

На нашия пазар SSD решенията все още се измерват в гигабайти, като често могат да се намерят и комбинации между нормален твърд диск (HDD) и SSD. Сами по себе си, SSD дисковете са достатъчно скъпи, за да бъдат рентабилни за съхранение на голям обем данни, а освен това имат доста по-кратък живот от стандартните хард дискове.

Наскоро Seagate представи чудовищния 60-терабайтов SAS SSD. Устройството има и други впечатляващи характеристики, като ниво на ефективност – 4TB на ват и размер – идва в 3,5-инчов формат и няма аналог в съотношението между големина и капацитет.

Единственият продукт, който може да се сравнява със SAS SSD, е PM1633a на Samsung, който има едва 15,4 TB капацитет, но струва около 10 000 долара. Цената на чудовищното творение на Seagate все още не е обявена, тъй като устройството ще се продава само на бизнес клиенти и няма да е достъпно на потребителския пазар.

Този клас SSD са насочени главно към центрове за данни и софтуерни приложения, които изискват максимална производителност при обработката на огромно количество данни. На практика, подобен диск е безполезен за средностатистическия потребител.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Seagate е недостижим със своя 60-терабайтов SSD”

добавете коментар...

  1. Забележка

    “…а освен това имат доста по-кратък живот от стандартните хард дискове…”
    По спецификация повечето SSD имат по-дълъг живот от HDD.

Коментар