Диамантено стъкло заменя Gorilla Glass в смартфоните?

Akhan Semiconductors обещава да пусне стъкло със слой диамантно покритие, което е 800 пъти по-тънко от еквивалентно парче материал от Gorilla Glass

Akhan Semiconductors обещава да пусне стъкло със слой диамантно покритие, което е в пъти по-тънко и по-здраво от днешните стъклени покрития на смартфоните

Различни варианти на защитното стъкло за сматфони Gorilla Glass обещаваха през годините невъобразима издръжливост, бяха удряни с чукове, драскани с ключове и изпускани от високо.

Неотдавна дойде и сапфиреното стъкло, което Apple пожела да използва в своя смарт часовник, но компанията-доставчик фалира, преди да успее да изпълни поръчката, поради технологичните трудности и скъпото производство.

Сега компанията Akhan Semiconductors обещава да пусне на пазара стъкло със слой диамантно покритие, което е 800 пъти по-тънко от еквивалентно парче материал от Gorilla Glass и в пъти по-здраво от модерното напоследък сапфирено покритие.

Компанията твърди, че нейната иновация е в пъти по-лесна и евтина за осъществяване, въпреки, че още се търсят спонсори. Това се дължи на процеса на производство, който представлява технология за химическо отлагане на материали в паро-газова среда и е в пъти по-евтин от конкурентните решения.

Akhan се бори и с някои от естествените свойства на диаманта – например това, че дори и да не се драска изобщо, винаги може да се счупи. Компанията се е справила с този проблем чрез изтъняване на стъклото, което ще му позволи известна гъвкавост.

До момента няма особено впечатляващо развитие покрай новата технология, но несъмнено пазарът за мобилни устройства има гореща нужда от всичко, което тя обещава.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Диамантено стъкло заменя Gorilla Glass в смартфоните?”

добавете коментар...

  1. ВБА

    Доказано е практически, че едно стъкло, когато има технологични?! нанопукнатини!!! е в пъти по здраво и гъвкаво от това, което се предлага в момента на пазара. Защо……
    Технологията описана по горе може да се използва и при покритие на фарове, стопове, мигачи, стъклата на МПС и не само…… независимо от основата върху, която се нанася крайното покритие.При прибавяне на….като покритие на стъклата те се предпазват от замръзване и надраскване. Елементарно Уотсън, но…. Технологиите ги има, но…. Защо…..

Коментар