Чисто новият AMD Zen излиза в началото на 2017 г.

Главният изпълнителен директор на AMD д-р Лиса Су представи процесора Zen на специално събитие в Сан Франциско (снимка: Paul Sakuma, www.paulsakuma.com)

Главният изпълнителен директор на AMD д-р Лиса Су представи процесора Zen на специално събитие в Сан Франциско (снимка: Paul Sakuma, www.paulsakuma.com)

AMD демонстрира очакваното процесорно ядро Zen на събитие в Сан Франциско. Това е чисто нов проект, стартирал преди четири години по начин, който рядко се среща в полупроводниковата индустрия – чрез подхода на „празния лист” при разработката на процесора.

Оттогава досега стотици опитни инженери от AMD посветиха милиони часове труд в сложния процес на изграждане на x86 изчислително ядро. Благодарение на колективната работа, посветеност и визия, компанията очаква Zen да даде най-удивителния прираст в производителността при прехода от едно поколение чипове към друго в историята на компанията.

В началото на следващата година, започвайки с процесори за настолни РС, AMD ще пусне цяла гама Zen-базирани продукти, които ще покриват различните сегменти – от сървърни, мрежови и сторидж решения в информационните центрове до клиентски десктопи и лаптопи.

При проектирането на тази специална архитектура, иноваторите от AMD се фокусираха върху три ключови области:

  • Производителност на самия енджин с напълно ново предсказване на разклоненията, вмъкване на кеш за микрооперации и много по-широк прозорец за инструкции;
  • Пропускателна способност, за да се подхранва високопроизодителния енджин с данни и инструкции от паметта с предварително взимане и напълно нова йерархия на кеш-паметта с 8 MB L3 кеш;
  • Ефективност — производителност и пропускателна способност без повишаване на използваната енергия, опирайки се на 14-нм FinFET процес и различни техники за пестене на енергия.

AMD цели 40% подобрение в броя на обработените инструкции на такт спрямо ядрата на предишните поколения чипове. Zen за настолни компютри носи кодовото име Summit Ridge – това е 8-ядрен, 16-нишков процесор на AM4 платформа. Zen за сървъри пък е известне като Naples – 32-ядрен, 64-нишков процесор.

През 2-рото тримесечие на 2016 г. с приоритет са започнали доставки на тестови бройки сървърни чипове Zen на основни партньори на AMD.

В момента двупроцесорни сървърни платформи работят както в лабораториите на компанията, така и в лабораториите на нейните клиенти.

Коментари по темата: „Чисто новият AMD Zen излиза в началото на 2017 г.”

добавете коментар...

  1. любител

    Бих искал да получа малко информация на каква цена ще бъде пуснат на масовия пазар ?

  2. Anonymous

    Така е Идиот е

  3. Лиро е идиот

    Лиро, ти си идиот

  4. Лиро

    8 степенен котлон. Мойта печка е със 7 степени, има и вентилатор, има и за пица. Една повече – все тая!

Коментар