Samsung поскъпна с 30% тази година

Samsung струва в момента около 210 млрд. долара, или пет пъти повече от Sony и близо три пъти по-малко от Apple

Samsung струва в момента около 210 млрд. долара, или пет пъти повече от Sony и близо три пъти по-малко от Apple

Акциите на Samsung се покачиха днес до рекордно високи нива от 1512 долара, или с 2,1% повече от вчера, след публикуването на добрите резултати за последното финансово тримесечие, пише Уол Стрийт Джърнъл.

В периода април-юни 2016 г. корейската компания е постигнала оперативна печалба в размер на 7,3 млрд. долара, което е ръст от 18% спрямо същия период на миналата година и превишава очакванията на анализаторите.

Основен принос за положителните резултати на Samsung имат флагманските смартфони Galaxy S7 и Galaxy S7 edge. Мобилното подразделение отчита най-високата си оперативна печалба за тримесечието в последните две години – 3,8 млрд. долара, или със 57% повече на годишна база.

От началото на 2016 г. пазарната капитализация на Samsung се е повишила с 30% и в момента възлиза на 210 млрд. долара. Това е пет пъти повече от Sony и малко под пазарната капитализация на най-скъпите азиатски компании – Alibaba Group Holding и Tencent Holdings.

Засега обаче Samsung е доста далеч по този показател от основния си конкурент Apple на пазара за смартфони. Американската компания се оценява на около 562 млрд. долара.

На Samsung се падат 21% от пазарната стойност на компаниите, влизащи в борсовия индекс Kospi. ИТ гигантът превъзхожда по стойност осемте следващи го компании в Kospi, взети заедно. Сред тях личат имената на компанията за автомобили Hyundai Motor и производителя на памети SK Hynix.

Инвеститорите вярват на Samsung, въпреки забавянето на растежа на пазара за смартфони. IDC прогнозира, че през 2016 г. доставките на подобни устройства тази година ще нараснат само с 3,1% в глобален мащаб, спрямо 11% през 2015-та и 28% през 2014 г.

Коментар