Фейсбук риалити Дунав Ултра популяризира велотуризма

Петима смели авантюристи планират да изминат 682-километровия веломаршрут „Дунав Ултра” по северната граница на България, бягайки и карайки велосипед

Петима смели авантюристи планират да изминат 682-километровия веломаршрут „Дунав Ултра” по северната граница на България, бягайки и карайки велосипед (снимка: Дунав Ултра)

Единствено по рода си Фейсбук риалити в подкрепа на туризма в България и в частност на велотуризма по поречието на река Дунав се провежда този уикенд.

На 20 август петима атлети-аматьори – Борислав Йорданов, Илиян Лазаров, Филип Лхамсурен, Станислав Евгениев и Борис Бегъмов – се впуснаха в изключително изпитание на духа и тялото, за да постигнат почти невъзможното.

Смелите авантюристи планират да изминат 682-километровия веломаршрут „Дунав Ултра”, следващ северната граница на България, бягайки и карайки велосипед. Те стартираха рано сутринта от село Куделин, Видинско с тичане и ще се опитат да финишират два дена по-късно в черноморското село Дуранкулак на велосипеди. Целта им е да реализират прехода в рамките на едва 48 часа.

За да бъде кампанията успешна, участниците трябва да пробягат една цяла маратонска дистанция, а останалите 640 км да изминат с велосипед, като поне един от тях следва да финишира в предварително посоченото време. Без да се състезават помежду си, те ще се мотивират взаимно в тежкото начинание, символично пренасяйки идеята за единство и взаимопомощ на арената.

Странични фактори като метеорологични условия, пътна обстановка, както и рискът от падания и контузии още повече усложняват прехода, превръщайки го в предизвикателство с напълно неизвестен и драматичен край. В този смисъл никой от петимата участници не е убеден, че тялото му ще издържи на огромното физическо натоварване и на евентуалните премеждия.

Всичко това прави „Дунав Ултра 3: River Monsters” едно от най-вълнуващите алтернативни събития през лятото. Това е трета поред кампания в подкрепа на едноименния веломаршрут по поречието на река Дунав до Черно море.

Целта на събитието е да очертае перспективата за развитие на велотуризъм в държавата като успешен бизнес модел и в частност да популяризира велотуризма е Дунавския регион. В частта гр. Видин – гр. Силистра маршрутът на „Дунав Ултра” съвпада с най-популярния трансконинентален веломаршрут на Стария континент – „Евро Вело 6”.

Без да се състезават помежду си, те ще се мотивират взаимно в тежкото начинание, символично пренасяйки идеята за единство и взаимопомощ на арената

Без да се състезават помежду си, участниците в Дунав Ултра се мотивират взаимно в тежкото начинание, символично пренасяйки идеята за единство и взаимопомощ на арената (снимка: Дунав Ултра)

В подкрепа на идеята цялото събитие ще бъде заснето от професионален снимачен екип за реализиране на документален филм, посветен на региона по поречието на река Дунав. Лентата ще представи подготовката, премеждията и най-интересните моменти по време на предстоящото изпитание.

Всеки, който желае да изрази своята подкрепа към Борислав, Илиян, Филип, Станислав и Борис, може да го направи във Facebook страницата на Дунав Ултра, където ще има възможност да следи тяхната подготовка, а впоследствие и на живо цялото 48-часово изпитание (20-22 август)

Носителят на световна награда за спортна фотография Анастас Търпанов ще запечата най-важните моменти в кадри, а цялата кампания е съпроводена с много видео, новини, интервюта, Фейсбук лайф и GPS проследяване в реално време по време на самото риалити. Събитието се подкрепя официално от Министерство на туризма.

Коментар