М-Тел с втора жалба срещу БТК

Мобилтел внесе жалба до Комисията за защита на конкуренцията срещу БТК. Според мобилния оператор, БТК нарушава Закона за защита на конкуренцията, като промотира независими една от друга услуги в една бизнес оферта.
Става дума за предложението, в което БТК дава 25% отстъпка от месечния абонамент за интернет достъп ADSL MEGABIZ, ако клиентът закупи поне десет SIM карти с бизнес абонаментен план на vivatel. Друга обща оферта обвързва покупката на интернет достъп ADSL MEGABIZ с даването на 50% отстъпка от месечния абонамент за мобилен интернет достъп vivatel traffic.
„За да получат ADSL достъп до интернет при по-благоприятни условия, абонатите на БТК трябва да ползват и електронните съобщителни услуги, предлагани от vivatel. С подобни действия БТК злоупотребява с монополното си положение и изкривява търсенето и предлагането на пазара”, се казва в официално съобщение на Mобилтeл.
Преди около месец Мобилтел внесе и друга жалба в КЗК срещу БТК и vivatel. Поводът за нея беше съвместната им лятна промоция за безплатни разговори „Почивай активно”, при която отново се обвързват мобилни с фиксирани услуги.
Засега БТК единствена у нас предоставя ADSL интернет. Мобилтел поиска конкурентният орган да ограничи действията на БТК, които определи като неправомерни.

Коментар