Samsung ще продава употребявани смартфони

Бизнесът с употребявани смартфони ще даде козове на Samsung на развиващите се пазари и срещу китайските конкуренти

Бизнесът с употребявани смартфони ще даде козове на Samsung на развиващите се пазари и срещу китайските конкуренти

Samsung планира да печели и от смартфони втора употреба – пазар, който се оценява от анализаторите на 17 милиарда долара годишно, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

През 2017 г. корейската копания ще стартира програма за продажби на употребявани премиум смартфони. Samsung ще изкупува устройства от потребителите, ще ги ремонтира – например, заменяйки батерията и корпуса – и продава на занижена цена.

Засега няма информация за планирания обем на продажбите, пазарите и отстъпките. Известно е обаче, че от подобни предложения ще могат да се възползват потребители с абонамент за годишна програма за обновяване в страни като САЩ и Южна Корея.

По данни на BNP Paribas, цената на iPhone след една година употреба пада до 69% от първоначалната. Флагманските смартфони на Samsung обаче губят повече от стойността си – около половината.

Deloitte прогнозира, че през 2016 г. продажбите на употребявани смартфони в света ще достигнат 120 млн. броя на обща стойност над 17 млрд. долара, което съответства на 8% от целия пазар. Някои анализатори очакват дори, че продажбите на смартфони втора употреба ще нарастват по-бързо, заради липсата на нови технологии.

Програмата за продажби на употребявани смартфони може да помогне на Samsung да заздрави позициите си на развиващите се пазари, коментира Ройтерс. Освен това подобна инициатива ще позволи на компанията по-успешно да конкурира китайските производители.

Коментар