Задава се сделка за $3 млрд. в индустрията на чиповете

Японската компания Renesas Electronics е все по-близо до покупката на Intersil

Японската компания Renesas Electronics е все по-близо до покупката на Intersil

Многомилиардна сделка е на път да стане факт в полупроводниковата индустрия. Японският гигант Renesas Electronics завършва преговорите за покупка на американския производител на чипове Intersil, съобщи агенция Nikkei.

Intersil разработва чипове за управление на захранването в автомобили, промишлено оборудване и смартфони, както и за комуникациите. През 2015 г. приходите на компанията възлизат на 522 млн. долара, а чистата й печалба е 7,2 млн. долара.

Пазарната капитализация на Intersil в края на миналата седмица беше 2,1 млрд. долара, но Renesas е готова да плати по-висока цена за нейните акции. Твърди се, че двете компании са постигнали съгласие за сделка на стойност около 3 млрд. долара, която ще бъде обявена официално този месец.

Анализаторите не очакват тази година ръст в полупроводниковия бизнес като цяло, но сегментът на автомобилната електроника е в подем, заради нарастващия интерес към самоуправляемите коли.

В миналото Renesas беше лидер при чиповете за автомобили, но през 2014 г. отстъпи на трето място след холандската NXP Semiconductors и немската Infineon Technologies. Купувайки Intersil, апонският производител се надява да заздрави позициите си.

Коментар