Учени решават проблема с Wi-Fi на многолюдни места

Разработка на MIT преодолява бариерите за Wi-Fi на места с много потребители

Разработка на MIT преодолява бариерите за Wi-Fi на места с много потребители

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са на път да решат проблема с достъпа до интернет на места с масово струпване на потребители, например на футболни стадиони.

Новият алгоритъм MegaMIMO 2.0 позволява на множество рутери да предават сигнал по един безжичен канал. Тестовите изпитания показват трикратно увеличение на скоростта на връзките, в сравнение с традиционните технологии.

MIMO (Multiple Input Multiple Output) е познат начин за кодиране на сигнала, който се използва широко за увеличаване на пропускателната способност на каналите за безжична връзка. Подобреният алгоритъм на негова база – MegaMIMO 2.0 – може да ускори 10 пъти Wi-Fi връзките при увеличаване на броя на рутерите, съобщи CNN Money, позовавайки се на учените от MIT.

Технологията все още не е тествана на стадиони и концертни зали. Вместо това учените провели изпитанията с ноутбуци и роботизирани прахосмукачки Roomba, за за имитират хаотично движение на хора на големи мероприятия.

Роботите разнасяли ноутбуците с безжичен достъп във всевъзможни направления. Компютрите обменяли данни едни с други чрез Wi-Fi, разпределян от няколко рутера. Резултатите от изпитанията са обнадеждаващи.

Все още е рано за внедряване на новата технология в практиката. В момента инженерите на MIT създават стартъп, като се надяват чрез него да успеят да комерсиализират своята разработка в близките години.

Коментар