Прогноза: 5G смартфоните достигат 300 млн. през 2025

Смартфони с поддръжка на 5G ще се появят още през 2018 г., очаква Strategy Analytics

Смартфони с поддръжка на 5G ще се появят още през 2018 г., очаква Strategy Analytics

Първите мобилни мрежи от пето поколение (5G) се очаква да заработят през 2020 г., но анализаторите вече се ангажират с прогнози за пазара на 5G смартфони.

Strategy Analytics твърди, че смартфони с поддръжка на 5G ще се появят още през 2018 г. Производителите трябва да решат някои технически проблеми като бързо разреждане на батерията, неустойчива връзка и невъзможност за свързване в 4G мрежи.

Предполага се, че тези трудности ще бъдат преодолени към края на десетилетието. Тогава се очакват и първите големи доставки на 5G смартфони на пазарите в Южна Корея и Япония. През 2021 г. подобни устройства ще се появят и в други страни като САЩ, Великобритания, Швеция, Обединените арабски емирства и Китай.

Според дългосрочната прогноза на Strategy Analytics, през 2022 г. по целия свят ще се продават десетки милиони мобилни устройства с поддръжка на 5G, но делът им от общия пазар на смартфони няма да превишава 5%.

Докладът твърди, че към 2025 г. световните продажби на 5G смартфони ще превишат 300 млн. броя. Предполага се, че по това време около 7% от мобилните връзки ще минават през 5G мрежи.

Коментар