Купиха повреден Apple I за над 800 хиляди долара

Тази 40-годишна платка на Apple струва 815 хиляди долара

Тази 40-годишна платка на Apple струва 815 хиляди долара

Търгът за продажба на един от малкото останали компютри на Apple от първо поколение премина според очакванията. Машината бе продадена за 815 хиляди долара, което е доста близо до прогнозата на организаторите от 1 млн. долара.

Преди месец аукционът CharityBuzz обяви, че на 22-25 август ще проведе търг за продажбата на модел Apple I, който тази година навърши 40 години. Именно с Apple I започва историята на американската ИТ компания – най-голямата в света в момента.

Компютърът, изложен за продажба, включва дънна платка с чипове, монтирани лично от основателите на Apple Стив Джобс и Стив Возняк, захранващ блок, няколко оригинални дискети и документация.

На 25 август компютърът е продаден за сумата от 815 хиляди долара, като след закриване на аукциона е постъпила и оферта на стойност $1,2 млн., съобщавата организаторите на търга.

Продаденият екземпляр не работи и изисква ремонт, за да стане отново функционален. Необходимите схеми са приложени към комплекта.

В последните години бяха продадени няколко от първите компютри на Apple на цени от $365 000 до $905 000. Твърди се, че от общо 175 машини, продадени от Стив Джобс и Стив Возняк, досега са останали само 60.

Коментар