Започва бумът на изкуствения интелект

В близкото десетилетие влиянието на изкуствения интелект ще се усети практически във всички сфери

В близкото десетилетие влиянието на изкуствения интелект ще се усети практически във всички сфери

Световният пазар на технологии за изкуствен интелект започва да нараства бързо, според доклад на анализаторската компания Tractica.

Приходите от бизнес с изкуствен интелект (ИИ) ще достигнат 643,7 млн. долара тази година, а към 2025-та се очаква да нараснат до 36,8 млрд. долара.

Под изкуствен интелект анализаторите разбират най-различни информационни системи и технологии от рода на машинно обучение, дълбоко обучение, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно разсъждение и т.нар. силен изкуствен интелект.

Някои сценарии за използване на ИИ, например разпознаване на изображения, алгоритмична търговия с ценни книжа и управление на медицински данни на пациентите, крият огромен потенциал. Но изкуственият интелект има и редица нишови сфери на приложение, отбелязва Tractica.

Ключови области като потребителски стоки, бизнес услуги, реклама, финанси и ивестиции, медии и развлечения могат да получат значителни приходи от използването на изкуствен интелект. В близките десет години влиянието на ИИ технологиите ще се усети практически във всички области, заключава докладът.

Таня Пенчева

Таня Пенчева

Коментар