Започва бумът на изкуствения интелект

Световният пазар на технологии за изкуствен интелект започва да нараства бързо, според доклад на анализаторската компания Tractica.

Приходите от бизнес с изкуствен интелект (ИИ) ще достигнат 643,7 млн. долара тази година, а към 2025-та се очаква да нараснат до 36,8 млрд. долара.

Под изкуствен интелект анализаторите разбират най-различни информационни системи и технологии от рода на машинно обучение, дълбоко обучение, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно разсъждение и т.нар. силен изкуствен интелект.

Някои сценарии за използване на ИИ, например разпознаване на изображения, алгоритмична търговия с ценни книжа и управление на медицински данни на пациентите, крият огромен потенциал. Но изкуственият интелект има и редица нишови сфери на приложение, отбелязва Tractica.

Ключови области като потребителски стоки, бизнес услуги, реклама, финанси и инвестиции, медии и развлечения могат да получат значителни приходи от използването на изкуствен интелект. В близките десет години влиянието на ИИ технологиите ще се усети практически във всички области, заключава докладът.

Таня Пенчева

Таня Пенчева

Коментар