Спад на пазара за течнокристални дисплеи

Продажбите на течнокристални панели в световен мащаб са намалели през юли със 7,7% до 32,7 милиона броя, спрямо предходния месец, сочат данните на компанията за проучвания WitsView. В сравнение с юли на миналата година се наблюдава слаб ръст от 1,3%.
Като основна причина за спада на пазара анализаторите посочват намалението на цените на панелите, което е принудило доставчиците да редуцират производството с около 10%.
Най-голям спад се наблюдава в сегмента на панелите за компютърни монитори. През юли от тях за продадени 13,9 милиона броя, което е с 12,9% по-малко, отколкото през юни. Доставките на течнокристални дисплеи за лаптопи и телевизори също бележат спад, съответно с 4,5% и 1,7% – до 11,2 милиона и 7,7 милиона броя.
Общата площ на продадените панели през юли възлиза на 5,3 милиона квадратни метра, което е с 4,6% по-малко, отколкото през юни, и с 10,6% повече, в сравнение с юли миналата година. Сумарната площ на ТВ панелите обаче е нараснала с 1,4% до 2,95 милиона кв.м за периода юни-юли. Спадът при панелите за монитори и лаптопи е съответно 14% (до 1,6 млн. кв.м) и 4,8% (до 1,6 млн. кв.м), сочат данните на WitsView.

Коментар