Apple дължала $19 млрд. данъци на Ирландия

САЩ и Европейският съюз влизат във финансова схватка по казус, свързан с Apple. Залогът е данък в размер на 19 млрд. долара, който трябва да плати американската компания.

Рекордно високата сума е формирана в резултат на тригодишно партньорство между Apple и Ирландия. Според представители на ЕС, правителството на Ирландия умишлено е сключило с компанията незаконно данъчно споразумение.

По същество, Ирландия е обвинена в нелегална правителствена помощ, съобщи BusinessInsider.com. Властите са осигурили на Apple благоприятна почва за изграждане на бизнеса на компанията, нарушавайки всички правила за равнопоставена конкуренция.

Ако представителите на САЩ не съумеят да убедят властите на ЕС в отсъствието на заговор, Apple я чака огромна глоба и погасяване на натрупаните данъчни задължения. В най-лошия случай компанията ще трябва да преведе 19 млрд. долара в бюджета на Ирландия.

И Apple, и правителството на Ирландия уверяват, че всички споразумения са сключени законно и не признават за нарушения. Окончателното решение по възникналия спор се очаква да бъде огласено следващата седмица, броени дни преди премиерата на iPhone 7, която е планирана за 7 септември.

Коментари по темата: „Apple дължала $19 млрд. данъци на Ирландия”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    До: (c:
    Да, прав си във всичко! Само по точка 1 ще кажа, че България е с най-нисък данък в ЕС – 10%, следва Ирландия с 12.5%. ЕС настоява за останалите 10% и са напълно прави: 1) Няма къде другаде да отидат Епъл, тъй като няма по-ниско, 2) това си е направо кражба да се споразумееш по такъв начин, за такъв нисък %, при такива добри условия като държава – инфраструктура, работна ръка и т.н. Предполагам, че този тип споразумения са незаконни в рамките на ЕС, най-малкото защото водят до луда корупция. Представи си хората, които са одобрили това споразумение колко са гушнали от Епъл!

    Само не ми казвайте нещо от сорта – ама там хората са много честни и няма никаква корупция!!

  2. (c:

    Няма “огромна глоба”, има неплатени данъци.

    Корпоративният данък в Ирландия е 12.5%. Споразумението определя данък от 2.5%, т.е. разлика от 10%.

    Позициите на различните страни в случая:

    1. За Ирландия иска споразумението да остане, защото Apple прехвърлят и държат ЕС приходите си в Ирландия. 2.5% от €100 милиарда са повече отколкото 12.5% от €10 милиарда. В същото време ги печелят и като сериозен работодател. Едновременно с това, банките в Ирландия получават стабилни допълнителни средства, с които да оперират. Накратко, предимствата за икономиката са далеч над допълнителните 10%, които биха могли да вземат.

    2. Останалите страни-членки на ЕС губят от данъци и се правят на големите жертви.
    Какво цели ЕС: При прехвърлянето на средствата към Ирландия, Apple все пак губят пари в различни данъци, такси и комисионни. Ако данъците в Ирландия не са толкова изгодни, няма да има смисъл компанията да изсипва всички пари там. Ще губи повече, отколкото да си плати данъците по държави.

    3. САЩ хич не са умрели да пазят Apple. Просто се чудят как да принудят компанията да върне парите в САЩ. Според законодателство им, връщайки парите, Apple ще платят данъци в размер разликата до 40%. Т.е. ако Apple са плащали 2.5% в Ирландия, връщайки парите в САЩ, ще трябва да платят още 37.5%. Ако, обаче, ЕС се наложат, 10% от тия пари ще останат в Европа.

    Накратко, всяка една от страните гони приходи. Нищо повече.

Коментар