Китай не жали пари за технологично лидерство

Въпреки огромните инвестиции в технологии, Китай може да не постигне желаното лидерство, смятат западни анализатори

Въпреки огромните инвестиции в технологии, Китай може да не постигне желаното лидерство, смятат западни анализатори

В последните 15 години Китай се превърна в световен завод за производство на чипове и продължава да разширява потенциала си в тази област. Целта на азитската страна е да стане и технологичен лидер.

Плановете включват усвояване на най-напредналите технологии за производство на чипове и полупроводникови изделия. Преди две години ръководството на страната заложи 100 млрд. долара за развитие на отрасъла в новия си петгодишен план.

Тази огромна сума съставлява 10% от световния пазар на полупроводници. Но дори и тези пари не са достатъчни, за да стане Китай технологичен лидер, коментират анализатори от Bain & Co, цитирани от Блумбърг. Накратко – в Китай липсват необходимите специалисти и технологии.

Не така смята тайванската компания TSMC – един от най-мощните производители на чипове по поръчка. Според нейни представители, нивото на разработчиците в Китай вече превишава това на специалистите от други страни.

Ръстът на икономиката и благосъстоянието, подкрепени от държавни програми за образование, засилват интелектуалния потенциал на Китай. В същото време западните страни се опитват да ограничат достъпа на Китай до водещи технологии и покупка на компании, които ги притежават.

Така например, китайците не успяха да придобият дял в производителя на твърди дискове Western Digital, нито да погълнат компанията за чипове Micron. Анализаторите не изключват възможността Китай да се опита да изкупува западни компании на малки части, но това ще бъде фрагментирано придобиване, което няма да позволи възпроизвеждане на нещо цялостно в страната.

Прословутият фонд от 100 млрд. долара може да бъде похарчен напразно и да се превърне в бреме за китайската икономика, смятат западните анализатори.

В по-дългосрочна перспектива, отвъд 2020 г., Китай може да претендира за технологично лидерство. Но шансовете това да се случи не са големи, тъй като нито една от големите западни компании няма да пренесе най-новите си технологии в азиатската страна, а само вече остарелите. Според анализаторите, Китай няма друга възможност да получи достъп до напреднали технологии освен чрез покупка на компании и лицензи.

Коментари по темата: „Китай не жали пари за технологично лидерство”

добавете коментар...

  1. 826548

    Да, по лесно да си ги купи, но като няма кой да продаде, освен кражба и вербуване ще зачита на себе си с големи ресурси и огромния потенциял за научни иследования. Запада подценява и забравя че много преди от тяхната цивилизация доминирал китайската.

Коментар