Онлайн услуга на Mozilla тества сигурността на сайтове

Онлайн скенерът на Mozilla проверява целия спектър от параметри, влияещи на сигурността

Онлайн скенерът на Mozilla проверява целия спектър от параметри, влияещи на сигурността

Mozilla пусна нова онлайн услуга за проверка на сигурността на сайтовете. От нея могат да се възползват уеб мастъри, като тестват в реално време своите сайтове за съответствие с актуалните изисквания за сигурност.

В основата на проекта Observatory стои услугата SSL Service Test. Всеки тестван сайт получава оценка по скалата от 0 до 100 точки или по стандартна петобална система. Онлайн скенерът на Mozilla проверява целия спектър от параметри, влияещи на сигурността, и дава на администраторите изчерпателна справка за потенциалните проблеми.

В допълнение към тестването на технологиите за сигурност, скенерът на Mozilla показва също дали те са реализирани правилно. Услугата не дава препоръки за правилна настройка на параметрите, но подобна информация е широко достъпна в други уеб ресурси.

Тестването е напълно безплатно. Статистиката показва, че досега са проверени над 1,3 млн. сайта, като само 9% са получили високи оценки за сигурността. Някои сайтове дори не са могли да преминат теста, преди да бъдат пренастроени.

Observatory се развива като проект с отворен код, подобно на останалите продукти на Mozilla, вкл. браузъра Firefox. Администраторите на сайтове получават също така достъп до инструменти за командния ред, с помощта на които могат да сканират едновременно няколко уеб сайта.

Коментари по темата: „Онлайн услуга на Mozilla тества сигурността на сайтове”

добавете коментар...

  1. Маринов

    И къде видяхте 5-бална система?
    Системата е 10-бална!!!

    P.S. Да бяхте отворили сайта, преди да пишете!

Коментар