Виртуалната реалност ще промени икономиката

Виртуалната и разширената реалност имат потенциала радикално да променят много клонове на икономиката, смята Марк Пейпърмастер от AMD

Виртуалната и разширената реалност имат потенциала радикално да променят много клонове на икономиката, смята Марк Пейпърмастер от AMD

„Надпреварата към реалността – възможност за следващия пазар за милиард хора” – така е озаглавено програмното обръщение на главния технологичен директор на AMD Марк Пейпърмастер по време на изложението за потребителска електроника IFA 2016 в Берлин по-късно тази седмица.

„Примерите за виртуална реалност днес само започват да подсказват какви са възможностите. Ключовите подобрения в компютърния хардуер, дисплеите и сензорите, които ще бъдат реалност през следващите две до пет години и ще предложат повече производителност, по-голяма достъпност като цена и повече мобилност на решенията за виртуална реалност, ще изградят основата за широка гама вълнуващи нови приложения на технологията”, казва Пейпърмастър.

По неговите думи, виртуалната и разширената реалност имат потенциала радикално да променят много клонове на икономиката – от развлекателната индустрия до образованието и здравеопазването, тъй като ни тласка в нова ера на иновации. Градивните елементи са налице, и сега индустрията трябва само да се съсредоточи върху подобряване на хардуера, визуализацията и софтуера.

Пазарният потенциал е забележителен. Нов доклад  на анализаторите от IDC твърди, че общите приходи от решения за виртуална реалност и разширена реалност се очаква да се увеличат от $5,2 млрд. през 2016 г. до над $162 млрд. през 2020 г.

„Виртуалната реалност бързо преодолява техническите предизвикателства, които ограничаваха нейния потенциал в миналото”, коментира Том Майнели от IDC. „Бързите подобрения при графичните процесори, централните процесори и софтуера дават повече производителност и по-ниски цени и това ще доведе до голямо повишение на доставките в краткосрочен план”.

Според него, технологията на виртуална реалност има потенциал да трансформира много индустрии и бързо наближава точката на пречупване, когато ще лансира пълноценно една ера на поглъщаща работа с изчислителните устройства.

AMD създава следващото поколение графика и изчислителни системи, за да тласне виртуалната реалност в масова употреба. Обявената наскоро графична карта AMD Radeon RX 480 предлага VR изживявания с плавно възпроизвеждане. С цени, започващи от $199, това е най-достъпното решение за VR изживявания на пазара днес.

Компанията наскоро направи и предварително представяне на високопроизводителното процесорно ядро Zen, което постиго 40-процентно подобрение в изпълнението на инструкции на такт спрямо сегашното поколение чипове на AMD. Zen-базирани настолни системи с кодово име на десктоп-процесорите Summit Ridge ще бъдат пуснати в началото на 2017 г.

Коментар