ЕС удари жестоко Apple за неплатени данъци

vestager_apple

„Държавите-членки не могат да дават данъчни облекчения на избрани фирми – това е незаконно”, заяви комисар Маргрете Вестегер

Европейският съюз удари Apple с данъчна санкция в размер на 14,5 милиарда долара, признавайки за незаконна сделката на американската компания с Ирландия.

Според антитръстовите регулатори на ЕС, изплащането на 13 млрд. евро на Ирландия може да бъде намалено, ако други страни, вкл. САЩ, поискат от компанията да плати повече данъци под тяхната юрисдикция, гласи днешното изявление на Европейската комисия по случая.

„Държавите-членки не могат да дават данъчни облекчения на избрани фирми – това е незаконно, съгласно правилата на ЕС за държавните помощи”, заяви комисар Маргрете Вестегер, цитирана от CNET.

Apple е една от многото технологични компании от САЩ, които се възползват от възможността да държат парите си в чужбина, като така избягват плащането на тежки данъци в САЩ.

В частност, производителят на iPhone е постигнал споразумение с Ирландия да регистрира голяма част от приходите си в страната, в замяна на това да наема хора там. По този начин Apple плаща много по-малко данъци от онези 35%, които би дължала в САЩ.

В момента Apple държи в чужбина над 90% от парите си. Компанията все още не е коментирало официално новината от Брюксел.

Подобни сделки в Ирландия са подложени на строг контрол от страна на ЕС през последните няколко години. Брюксел смята, че Ирландия не е събирала достатъчно данъци от Apple. Данъчната ставка там е 12,5%, но в резултат на специалното третиране Apple е платила корпоративен данък в размер на 1% от европейските си печалби през 2003 г., а през 2014 г. – едва 0,005%.

Как Apple е постигнала това? Според европейските регулатори, компанията е разделила печалбите от своите продажби в Европа, като само една малка част се пада на ирландския клон. По-голямата част от парите отиват в „централния офис” на Apple Sales International, който не е базиран в конкретна страна и съответно не дължи данъци, поясняват от Комисията.

Съгласно последния тримесечен отчет, Apple разполага с $231,5 млрд. в брой, като близо $215 млн. от тях компанията държи в чужбина.

Коментари по темата: „ЕС удари жестоко Apple за неплатени данъци”

добавете коментар...

  1. DARK

    Всъщност не си прав прав ЕК може да наложи санкции на Apple ако не платят и да забранят продажбата на техни продукти.

  2. Anonymous

    Жестоко, жестоко … колко да е жестоко? Ако компанията си върне парите в САЩ, ще доплащат данъци до 40% от общата сума. Сега имат да доплащат само до 12.5%.

    Отгоре на всичкото ЕК няма правомощия и не може да принуждава, единствено може да изиска от Ирландия да си прибере парите. След това може да започне процедура срещу Ирладния и да ги глоби. Глобата, естествено, ще е смешна на фона на тия 13 милиарда.

    Допълнително, Ирландия ще има основание да захапе ЕС за всяко нарушение на страните-членки, особено за липсата на равнопоставеност, каквато винаги е имало в съюза.

Коментар