Ericsson започва доставки на 5G оборудване

Ерата на 5G настъпва още сега, посочват от Ericsson

Ерата на 5G настъпва още сега, заявиха от Ericsson

Шведският производител Ericsson обяви, че през следващата година ще започне да доставя оборудване за мобилни мрежи от пето поколение (5G).

Според изследване на компанията, 90% от населението на земята към 2021 г. ще бъде в зоната на покритие на мрежите за широколентов мобилен достъп на база технологии WCDMA/HSPA. В момента над половината от хората нямат достъп до интернет, най-вече в развиващите се страни.

Технологията 5G ще повиши качеството на мобилните мрежи и ще осигури нови сценарии за използване на мобилния интернет, вкл. в сферата на IoT (интернет на нещата).

Очаква се първите комерсиални 5G мрежи да заработят през 2020 г., с максимална поддържана скорост 20 гигабита в секунда (Gbps). Прогнозите сочат, че към края на 2021 г. около 150 милиона души ще ползват 5G услуги.

Ерата на 5G настъпва още сега, посочват от Ericsson. Компанията вече е сключила 26 партньорски споразумения с телеком оператори за използване на 5G оборудване. Новите мрежи не само ще доставят услуги на абонати, но ще подпомагат дейността и на други индустрии.

Първата сериозна демонстрация на 5G комуникации се очаква по време на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през 2018 г.

Коментар