HPE търси купувач на софтуерния си бизнес

HPE иска да се освободи от софтуерни активи, които вече не генерират ръст

HPE иска да се освободи от софтуерни активи, които вече не генерират ръст

Hewlett Packard Enterprise (HPE) търси купувач на своето подразделение за софтуер, като се надява да получи 10 милиарда долара, съобщи Уол Стрйт Джърнъл, позовавайки се на източници, запознати с делата на компанията.

Новината повиши котировките на HPE на борсата до рекордно високи нива. Компанията възнамерява да се избави от програмните продукти за управление на бизнес процеси, но да запази софтуера за ключовите ИТ инфраструктури на клиентите, вкл. решенията за софтуерно-управляеми мрежи.

HPE се надява на сделка за 8-10 млрд. долара, но кандидатите предлагат не повече от 7,5 млрд. долара. Ако американският ИТ гигант не получи подобаваща оферта, сделка може и да няма, отбелязва Ройтерс.

Твърди се, че HPE преговаря с частната инвестиционна компания Thoma Bravo, която е предложила най-голяма сума сред всички кандидати. Не се изключва възможността HPE за продаде бизнеса си на няколко компании, но сделка само с Thoma Bravo ще бъде по-ефективна и икономична, тъй като фондът притежава разработчици на корпоративен софтуер, с които могат да се обединят активите на HPE.

През 2015 г. подразделението за софтуер на HPE постигна приходи от 3,6 млрд. долара, спрямо $3,9 млрд. година по-рано. Според компанията, ръстът е възпрепятстван от пазарната тенденция на преход към облачни услуги.

В списъка за продажба са активите на няколко софтуерни компании, придобити от HPE в последните десет години – Autonomy за $10,3 млрд., Mercury Interactive за $4,5 млрд. и Vertica Systems за $350 млн.

Коментари по темата: „HPE търси купувач на софтуерния си бизнес”

добавете коментар...

  1. 3D_Himera

    И 3-те компании просто “излъгаха” HP, но най-вече акционерите! 😉
    За съжаление това е само основата на пирамидата. В “кюпа” са и Интел, Гугъл, BMW, може би и IBM… И кой ли още не – половин Холивуд! 🙂
    За внедряване и вграждане на всички тези интерактивни решения в концепциите да правителствена сигурност, разузнаване… Именно и затова всички предчувстват нещо, но си мълчат или говорят премерено и предпазливо.
    Така е винаги, когато маркетинг и реклама се намесят в продажбата на високотехнологични продукти. Пазарното изкривяване е най-често неизбежно и в двете посоки.

  2. dell

    Deloitte защити финансовия одит на Autonomy

    Случаят с отписването на 8,8 млрд. долара от страна на HP може да се превърне в един от най-големите счетоводни скандали в историята на САЩ

    Deloitte защити финансовия одит на Autonomy
    Основателят на Autonomy Майк Линч. Снимка: Ройтерс
    Международната одиторска компания Deloitte защити своя одит, проведен преди придобиването на Autonomy от страна на Hewlett-Packard. Счетоводната компания заявява пред британския The Times, че категорично отхвърля твърденията, че е знаела за нередности или неточно представяне в баланса на Autonomy.

    Наскоро HP отписа 8,8 млрд. долара заради придобиването на Autonomy, която купи за 11,2 млрд. долара. Според The Times одитът на Deloitte е бил проверен и от KPMG, преди да бъде дадена зелена светлина за транзакцията. Освен това Deloitte обяви, че ще сътрудничи на разследването, за да се установят предполагаемите нередности в счетоводството на Autonomy.

    “По-голямата част от това отписване е свързана със сериозни нарушения на счетоводни принципи, пропуснати оповестявания и просто фалшиви представяния в Autonomy Corporation plc, които са допуснати преди придобиването на компанията от HP, и така имат въздействие върху дългосрочното финансово развитие на Autonomy”, обясни мярката HP в своя последен тримесечен доклад.

    По-специално според HP Autonomy е фалшифицирала част от данните си за продажби. Така например компанията е продавала на загуба софтуер в пакет с хардуер и по-късно го е осчетоводявала като продажба по програмата “Idol”. Освен това лицензионни споразумения с търговци на дребно са осчетоводявани като споразумения с крайни потребители.

    Бившият главен изпълнителен директор на Autonomy и създател на компанията Майк Линч обаче оборва всички обвинения. Британският софтуерен предприемач признава, че е използвал счетоводни практики, които американският компютърен гигант Hewlett-Packard счита за „нередовни“, но отхвърля твърдението, че методите на бившата му компания Autonomy са незаконосъобразни.

    Освен това те не могат да оправдаят отписването на HP в размер на над 8 млрд. долара, казва Линч, цитиран от Financial Times. Освен това мениджъри на HP са били привлечени в управлението на софтуерния производител една година преди фактическото осъществяване на сделката и би трябвало да забележат, ако има каквито и да е нередности, смята Линч.

    Още по темата
    Милиардните гробове на IT концерните

    Посветен в разследванията източник обаче твърди, че практически целият хардуер, който е продавала Autonomy, е бил нерентабилен, и на хардуера не е бил инсталиран софтуер на компанията. Така че е невъзможно да се поддържа мнението на Autonomy, че сделките са били използвани за подпомагане на бизнеса със софтуер. “Това са не само спорове по счетоводните правила”, казва източникът.

    Случаят се превръща в един от най-големите счетоводни скандали на корпоративна Америка. Излизането на Линч на светло и неговите коментари за твърденията за корпоративни нарушения са нещо твърде необичайно. В началото на седмицата ФБР започна разследване срещу бившия мениджмънт на придобитата компания. Както пише и Bloomberg, Федералното бюро е реагирало по този начин на запитване от страна на американската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC – Securities and Exchange Commission) и на британското Бюро за разследване на големи измами (SFO).

    Анализатори предупреждаваха, че придобиването, което беше извършено под ръководството на бившия главен изпълнителен директор на HP Лео Апотекер, е твърде скъпо.

    Приблизително 87,3% от акционерите на британската софтуерна компания са приели навремето офертата на HP на цена от 25,50 лири за акция, което представлява премия от 79% от пазарната цена тогава.

  3. dell

    Технологичната компания Hewlett-Packard обяви във вторник, че ще отпише 8.8 млрд. $ от баланса си, свързани с придобиването на софтуерната фирма Autonomy. Отписването се дължи на “сериозни счетоводни нередности” и е увеличило загубата на компанията през за четвъртото тримесечие. HP също така отчете, че продажбите на персонални компютри отново са спаднали и това е довело до спад на приходите за тримесечието с 6.7%. Акциите на компанията поевтиняха с 12% след съобщението. От началото на годината HP е загубила 48% от пазарната си стойност.

    Според компанията, която се намира по средата на плана си за преструктуриране, отписването е свързано с “последствията от тези нередности, злоупотреби и грешките по отношение на очакваните дългосрочни финансови резултати на Autonomy”.

    Счетоводните злоупотреби, дело на някои от мениджърите на Autonomy, са предшествали закупуването на софтуерната фирма през 2011 г. за 11.5 млрд. $.

    Тогава анализаторите критикуваха HP, че плаща прекалено висока цена.

    Нетните приходи на HP са спаднали с 6.7% до 29.96 млрд. долара през четвъртото финансово тримесечие, завършило на 31 октомври.
    За същия период на миналата година приходите са възлизали на 32.12 млрд.
    Резултатите са под средните очаквания на анализаторите за приходи над 30 млрд. $.

    Нетната загуба на компанията през четвъртото тримесечие възлиза на 6.85 млрд. $, или 3.49 долара на акция.

    През същото тримесечие на миналата година компанията е реализирала нетна печалба от 239 млн. $, или 12 цента на акция.

    За следващото тримесечие компанията прогнозира печалба от 68-71 цента на акция, което обаче е под досегашните прогнози на анализаторите.

    Hewlett-Packard, която дава работа на над 300 хил. души в цял свят, в момента преструктурира бизнеса си и се фокусира към услугите.

    През тримесечието компанията отчита забавяне на всичките си дейности, но най-големият е от звеното за персонални компютри – 14%.

Коментар