Слабостта на икономиката засяга компютърни колоси

Опасенията, че търсенето на развиващите се пазари за технологичните продукти на Dell и HewlettPackard може да се забави и прогнозите, че американският долар ще стане по-силен до края на годината могат да засенчат очакваните от Уол Стрийт резултати за приходите на двата компютърни гиганта.
HP и Dell са съответно номер 1 и номер 2 сред най-големите производители на персонални компютри в света. Поради тенденцията на ръст на продажбите на лаптопи анализаторите смятат, че двете компании ще реализират солидни приходи за тримесечието. Ключът към успеха на двата гиганта се състои в тяхното представяне извън САЩ. В момента кредитната криза, влошаващият се пазар на недвижими имоти и другите икономически проблеми в старанaта са принудили американците да намалят разходите си.
Тези дни HP ще съобщи, че през третото фискално тримесечие на 2008 година е реализирала печалба преди облагане с данъци в размер на $2.11 милиарда при общи приходи за Q3 от $27.4 милиарда, сочат данни на Reuters Estimates.
На 28 август се предвижда Dell да обяви резултатите си от второто тримесечие на фискалната 2009 година. Очакваната печалба преди облагане с данъци в размер на $721.4 милиона, като приходите на компанията се пресмята да бъдат около $15.9 милиарда, по данни на Reuters Estimates.
Наблюдатели в индустрията смятат, че макар в САЩ и някои части на Европа условията да затруднявт компаниите, разумните очаквания за растеж, силата в развиващите се държави, валутата и продуктовите цикли би трябвало да са достатъчни, за да могат играчите в индустрията да реализират някакъв ръст в доходите си.
Досега страни като Бразилия, Русия, Индия и Китай бяха основният двигател на глобалните продажби на HP, Dell и на други големи технологични компании. Ако обаче се появи забавяне в развитието и предвид, че до момента няма никакви признаци икономиката на САЩ да се възстанови по-бързо, това ще окаже негативно въздействие върху бъдещите приходи и печалби на компаниите за годината.
Проблемът идва от факта, че развиващите се държави, макар и да реализират висок икономически ръст, са прекалено непостоянни в това отношение. Китай например вече години наред води убедително в класацията за годишен икономически ръст в света, но това означава, че в скоро време страната ще се промени. Дори ако годишният икономически растеж в най-многолюдната държава спадне от 25% на 15% за една година, това неминуемо ще се отрази на технологичния бизнес. В момента 70% от приходите на HP идват от продажби, реализирани извън САЩ.
През тази година Шанхайския сложен стоков индекс е паднал с около 50%, а базираният в Китай производител на PC-та Lenovo, който е четвърти по големина в света, се сблъсква със спад в ръста на приходите си, причина за което е по-слабото търсене, последвало след разрушителното земетресение от преди няколко месеца.
Засега обаче HPи Dell се справят доста добре, което се дължи на продажбите им на лаптопи. Освен това, HP смята да закупи за $13.2 милиарда технологичната аутсорсинг компания Electronic Data Systems, чието придобиване има за цел най-големият производител на персонални компютри да се конкурира по-добре с IBM.
Започналото наскоро засилване на американския долар обаче, притеснява много хора, тъй като ще повлияе на продажбите на компаниите отвъд океана. Ако доларът продължи да набира сили, това би се оказало препятствие за ръста на продажбите на топ продукти.
(Статията е допълнена. 20.08.2008)

Коментар