Sun се придвижи на трето място при сървърите

Sun се придвижи на трето място при сървърите
Пред него са IBM и HP, четвърта позиция заема Dell
27/08/2006
Единствено Sun Microsystems от четирите големи имена в сървърната индустрия е увеличил пазарния си дял през второто тримесечие на 2006 година. Компанията се изкачва с една позиция нагоре до третото място по приходи след IBM и Hewlett-Packard и измествайки Dell, според данни на IDC.
Ръстът в приходите на Sun надвишава очакванията на анализаторите и се дължи на новите сървъри с Opteron процесори на AMD. Въпреки че имаше сериозни проблеми и се наложи да съкращава персонал, Sun успя да възвърне позиции чрез новата си стратетия, насочена към пазара на евтини сървъри.
Приходите на компанията през тримесечието са се увеличили с 15,5% до $1,6 милиарда. В същото време IBM бележи спад от 2,2% в приходите, които са $3,6 милиарда за тримесечието. Толкова са и на HP, при спад от 1,7%. Сървърният бизнес на Dell е намалял с 1,3% до $1,3 милиарда. 
Sun произвежда по-голямата част от сървърите си в далечния изток, докато заводът в Шотландия интегрира машините в цялостни решения за клиентите. Неотдавна основателят на компанията Скот Макнийли отстъпи шефското място на Джонатан Шварц.

Коментар