Ирландският парламент защити привилегиите на Apple

Правителството и парламентът на Ирландия са единни в решението са да обжалват искането срещу Apple от страна ЕС

Правителството и парламентът на Ирландия са единни в решението са да обжалват искането срещу Apple от страна ЕС

Решението на ирландското правителство да оспорва искането на ЕС срещу Apple бе подкрепено и от парламента на страната, предаде Ройтерс.

По-рано Европейската комисия настоя Apple да плати на Ирландия около 13 млрд. евро за това, че американската компания е ползвала незаконни за общността данъчни привилегии.

Правителството на Ирландия обаче се обяви срещу решението на Брюксел, т.е. не поиска да си вземе дължимите данъци, а сега и парламентът на страната подкрепи неговата позиция с 93 гласа „за” срещу 36 „против”, след дебати, продължили 12 часа.

Управляващите в Ирландия считат, че Apple не е ползвала данъчни привилегии в разрез със законите на ЕС и ще обжалват решението на Европейската комисия, което заставя компанията да върне 13 млрд. евро.

Разследването на ЕС обаче установи, че в периода от 2003 до 2013 г. ефективният данък, който Apple е плащала в Ирландия, а намалял от 1% до 0,005%. При това, действащата в страната ставка от 12,5% е една от на-ниските в ЕС.

Apple също ще обжалва решението на Комисията, а шефът на компанията Тим Кук дори го нарече „политическа глупост” и се усъмни, че в Европа има негативно отношение към американските компании.

Коментар