Акценти от IDF: Турбо режим за процесорите

Процесорите от следващо поколение на Intel ще имат турбо режим, който включва чипа на по-висока “предавка” за върхова производителност, без компромис със загряването, съобщи корпоративният шеф Пат Гелсингер по време на форума за разработчици IDF в Сан Франциско.
Процесорите за настолни компютри Core i7 и енергийноефективните сървърни чипове с кодово име Nehalem-EP ще бъдат първите от новото поколение. Intel планира също второ поколение сървърни процесори Nehalem-EX, настолни Havendale и Lynnfield и мобилни Auburndale и Clarksfield през втората половина на 2009 година.
Следващото поколение микроархитектура Core ще включва също технологията Hyper-Threading, по 4 ядра в първоначалните версии на чиповете и технологията QuickPath Interconnect, която свързва по много по-широк канал процесорите, чипсетите и паметта.
Новите сървърни процесори Xeon X7460 с 6 ядра и 16MB L3 кеш ще бъдат пуснати през септември, като вече разбиха множество световни рекорди по производителност, посочиха от Intel. Машината IBM System x 3950 M2 е първата, която премина бариерата от 1 милион tpmC на теста TPC-C. Нови рекорди по производителност отбелязаха интелските сървъри HP Proliant DL580 G5, Dell PowerEdge R900, Sun Fire X4450 и Fujitsu-Siemens Primergy RX600 S4.
Пат Гелсингер представи също многоядрен дизайн на базата на Intel архитектура (IA) с кодово име Larrabee, очакван през 2009 или 2010 година. Първият продукт на базата на Larrabee ще бъде насочен към пазара на графика за персонални компютри, ще поддържа DirectX и OpenGL и днешните игри и програми.
Очаква се Larrabee да даде старт на индустрията за създаване и оптимизиране на софтуер за десетки, стотици и хиляди ядра, на които ще разчитат бъдещите компютри.

Коментар