Четири държави в ЕС с данъчни претенции към Apple

Ирландия не иска парите на Apple, но други четири държави от ЕС имат претенции към тях

Ирландия не иска парите на Apple, но други четири държави от ЕС имат претенции към тях

Проблемите на Apple с властите в Европейския съюз изглежда се задълбочават, след разкритията за сериозни данъчни привилегии в Ирландия.

ЕС обвини Apple в тайно споразумение с правителството на Ирландия, нарушение на антимонополното законодателство и неплащане на данъци, като задължи компанията да плати 13 млрд. евро.

Интересното е, че властите в Ирландия категорично се противопоставиха на искането на ЕС и нямат никакви претенции към Apple. Не така стоят нещата обаче в други страни от общността, в частност Холандия, Франция, Италия и Австрия.

Тези четири държави, членове на ЕС, за силно заинтересовани от начина, по който Apple плаща данъците си в ЕС. Министърът на финансите на Холандия вече заяви, че очаква първите траншове от Apple, припомня 9to5Mac.com.

Италия, Франция и Австрия внимателно следят развитието на събитията около Apple. Трите държави са заинтересовани от преразглеждане на принципите, по които американската компания плаща данъците си в ЕС.

Неотдавна Италия предяви претенции към Apple, във връзка със сенчестото водене на бизнеса на ИТ компанията в Европа. Наложи се Apple да плати сума в размер на 1,3 милиарда долара.

Данъците на Apple се преразглеждат за десетгодишен период и това може да й коства милиарди долари. Холандия, Италия, Франция и Австрия вероятно ще претендират за дял от онези 13 млрд. евро, които Apple трябва да плати на Ирландия.

Коментар