Руснаците разработват собствен принтер Катюша

Катюша съчетава принтер, скенер и копир, влиза в производство през 2018 г.

Катюша съчетава принтер, скенер и копир, влиза в производство през 2018 г.

Компанията „Байкал електроникс” подготвя за серийно производство към средата на 2018 г. първия руски принтер. Това ще бъде многофункционално устройство (принтер, скенер, копир) Катюша, което стъпва на руски процесор Байкал-Т1.

Струйният черно-бял мултифункционал (МФУ) има модулен дизайн, а в разработката са инвестирани десетки милиони рубли, съобщи CNews.ru, позовавайки се на източници от проектантската компания „Сервизни системи”. В момента фирмата чака одобрение на 100-милионен заем за изследвания и разработки от специализиран държавен фонд, както и 300 млн. рубли от венчърен фонд.

Според нейни представители, зависимостта на Русия от импорта на технологии за печат е 99%, като всяка година в страната се внасят около 400 хиляди офисни МФУ. На Катюша се възлагат надежди да заеме около 15% от пазара с продажби на 65 хиляди машини годишно.

Първите модели Катюша ще печатат със скорост минимум 50 стр./мин. в професионален режим и поне 75 стр./мин. в офис режим. Разделителната способност ще бъде не по-малка от 600х600 dpi.

Мултифункционалното устройство ще има цветен дисплей с диагонал 14,5 см и резолюция Full HD 1920×1080 пиксела. В него ще се поставят две черни касети, с възможност за гореща замяна на едната по време на печат.

Катюша ще може да работи с различни формати хартия до размер A4, с най-популярните файлови формати и под управление на операционни системи Windows, OS X и Linux. Цената на принтера към момента не е известна.

Ключов потребител на Катюша ще бъде държавният сектор, в частност ведомствата, които оказват масови услуги на населението и поддържат архиви с документи. Следващи по важност клиенти са финансовият сектор, медицинските и застрахователните услуги. Не са изключени доставки на Катюша и в чужбина.

Коментари по темата: „Руснаците разработват собствен принтер Катюша”

добавете коментар...

  1. II

    do фофуен:

    Толкова си смешен в жалките си опити да защитиш нещо което го няма, че чак ми е жал за теб.
    Говориш за високи технологии в електрониката като журналист без да знаеш изобщо какво означава това. Към днешна дата това означава ниво 10 nm при производството на чипове и нищо друго. Обърни внимание ПРОИЗВОСТВО. Само 3 фирми в света имат този процес : Intel , Samsung и TSMC ( известна още като производствената база на AMD). Това е. Повече няма в реалния свят.

    От тук се вижда колко си наясно :-).

    Останалите ти твърдения са още по-некомпетентни и смешни и не заслужават да си губя времето.
    Дали съм бил “пътувал” – да и то на много места. Например в Зеленоград ( меката на руската микроелектроника и то когато беше в апогея си ), бившия институт на Курчатов ( превърнат в база за технологичното оборудване за микроелектрониката ) и т. н. Какво ми е мнението ли – жалка работа. Пътувал съм и то по работа на доста други места, така че мога да направя сравнението. Освен това ми е и професия.
    Дали съм момченце – е може да се каже, на 60 години съм :-).

    Но все пак не се отчайвай – ставаш за политпроп – все ще се намери някоя рубла и за теб. 🙂

  2. фофуен

    Ако не бях сигурен, че си вярвате, можеше и да ми е смешно. Работя в северна америка във високотехологичн фирма. Подписъл съм декларация за неразпространение на фирмена информация касаеща доставчици, служители, технологии, документи, файлове и още каквото се сетите. Казах ви, света отдавна не е това, което си мислите, че е. Имало технологично ембарго над Русия? Само фофу и двойния го вярват това. Има си пълен и неограничен от нищо треансфер на технологии ОТ и за Русия. За азиатския пазар заводите са в Русия и източна европа. За запада са в Германия, САЩ, Канада, Франция, Англия и където се сетите. Фофу, коментара за 200 – та държави ме впечатли – можеш да търсиш в интернет! Очарован съм ;)))
    Смешен съм, нали? ;)))
    Елементната база на цял свят е една и съща. Всеки е акционер навсякъде(който изобщо има пари да инвестира де). Явно сте млади момчета дето още не са обикаляли по света и не сте поработвали тук там. И явно нямате контакти още.

  3. Фофу

    фофуен съвсем изпуши бушоните. ” и още 1000000 държави” ….. Държавите по света са 200. Освен ако руската технология не е толкова велика, че да са почнали търговия с извънземни/

  4. II

    До фофуен :

    Смешко.
    Празни мисли на един празен човек.

    Пак казвам – Дай линк, изделие, пазарен дял, официална независима статистика. Иначе на такива общи приказки съм се наслушал.
    В каква област е тази ” руска високотехнологична електроника ” :-). Каква елементна база ползва. Къде е произведена. И т. н. Иначе специалисти по ” руска високотехнологична електроника ” има предостатъчно и в софийските пенсионерски клубове :-).

  5. фофуен

    Много ми е смешно някой като каже ” Следя ги от 1980г. Досега нищо в областта на електрониката.”
    Какво следиш? Къде следиш? По заводите и фабриките ли ходиш? Идея нямаш за какво говориш, ама бълваш празнодумие ;))
    Казвам ти го като човек, който се занимава с разработка – производство – сервиз на руска високотехнологична електроника в северна и южна америка. А няма да споменавам, че има офиси в цял свят… Търговски офиси имам впред вид. Основните разработки са си в Москва ;)))
    Освен мен, познат работи във завод на руски евренин, произвеждащ комуникационно оборудване за НАТО. Имат заводи в Германия, Литва, Латвия Естония, Китай, Казахстан, Канада САЩ и още 1000000 държави. Русия не я споменавам, че ще се наакат русофобите. Света не е това, което си мислите, че е.

  6. II

    Руснаците, нищо няма да направят. Следя ги от 1980г. Досега нищо в областта на електрониката. Ако някой си е купил нещо руско – я принтер, я таблет или лаптоп – да сподели. Ще е интересно :-).

  7. Фофу

    фофуен не съм споменавал никакви Изоти. Ако толкова ти харесват и мислиш, че са добри, ставай им един продажбен агент и започвай да ги продаваш.

    Огнян Пеев и аз това отдавна казвам. Ама червените бабета правят банкети на всяко ЩЕ. Един процесор вече 5-та година го кандилкат със ЩЕ. Най-якото беше, че бяха уж намерили някакви огромни диамантени залежи и ЩЯХА да заливат и сринат пазара на диаманти. Това преди 5-6 години. Какво да кажа повече

  8. Огнян Пеев

    Да не гърми като “Катюша”?!
    Пък и до 2018г. има много време. До тогава ще изядат парите и може нищо да не произведат. Забележете, че в руския печат се пише все в бъдеще време. Ще направим еди каква си ракета, ще произведем еди какво си и тн.

  9. фофуен

    Фофу – най отявления български проектант на български принтери и копири! Разликата между изотските принтери и тея с тъчскриин дето и копират и при това не е матричен или иглен е лееко големка ;)))
    Нещо като астронафт на луната и космонафт в МКС ;)))
    Отделен е въпроса, че ИЗОТ никога не са плщали патенти ;)))

  10. Фофу

    Много си е добре BGFreaks. Да преоткриваш топлата вода не е най-умното нещо което може да се направи. Добре е да произвеждаш, но неща които няма да на пазара или по някаква не-пазарна причина са много скъпи.

    Да се състезаваш с индустрии с толкова години опит, масово производство и свели цените до такъв минимум, който не можеш да достигнеш е напън тип “на гол гъз чифте пищови”.

    “На Катюша се възлагат надежди да заеме около 15% от пазара … “. Т.е. ако това въобще някога стане, най-вероятно държавният сектор ще си поръча и с държавни пари ще се дотират по-високите цени на родното им производство.

    Малко като нашият Правец дето някой се е напънал да пуска. А вероятно дори и етикета с името едва ли ще е произведен в България.

  11. Anonymous

    bgfreaks, много си зле 😀

    Направи ли си труда да видиш, че инвестицията е в рубли, т.е. инвестицията е $6.2 милиона?

    Всъщност, за разработка на собствен принтер инвестицията е смешна.

  12. Saevar

    аз ще изчакам да излезе принтер Калашников и тогава ще си го купя.. 🙂

  13. Usera

    Хубаво нека да публикуват статия тук в този сайт и за Българския принтер ИЗОТ 0230-М1

  14. Usera

    Хей BGFreaks – не се прави на ударен, че разбираш как стоят нещата с бизнеса и икономиката. Която и да е държава, която не произвежда абсолютно нищо собствено като продукт е обречена. За да се развива добре и оцелее една държава трябва да има собствено производство, да развива технологии и т.н. тоест да НЕ бъде селска провиция, африканска республика или просто територия с прости и примитивни туземци.

    За хората точно това е доброто в бизнеса да има много провече конкуренти, производители на продукти и услуги. Това е само частен случай и пример за принтера, който между другото скоро няма да изчезне както и печатната индустрия.

    Омръзнало ми е да печатам и нося хартия, но е необходимост и ще ни се налага да го правим поне в близките 100 години. Освен това идва бъдещето на 3D печата и 3D принтерите.

  15. BGFreaks

    Usera, ами учете се.
    Като начало научете че принтери вече произвеждаме 32 години – 1984-а (ИЗОТ 0230-М1).

  16. Usera

    Похвално! Супер новина! Нека да има повече такива! 🙂

    Трябва и ние да се учим да пуснем и български принтер балкан, да създаваме и собствени продукти, а не всичко вносно и чуждо. 🙂

  17. BGFreaks

    400 милиона за да “изобретиш” технология на половин век, която вече постепенно отпада от употреба… значи това ще е вече най-накрая нещо действитлено руско.
    Жригия месец може би един милиард за избретяване на колелото и още толкова за топлата вода.

Коментар