Пилотна IoT мрежа стартира в София

Хардуерът на 6lowpan.io интегрира 3 различни мрежови протокола, които работят заедно през IPv6

Хардуерът на 6lowpan.io интегрира 3 различни мрежови протокола, които работят заедно през IPv6

Млада компания, основана от български специалисти, стартира днес пилотно в София мрежа за „интернет на нещата” (IoT). Столицата ни ще бъде един от първите градове в Европа, покрити изцяло от LoRaWAN, съобщиха от 6lowpan.io.

Новата мрежа има огромен потенциал за приложение. Тя може да послужи за оптимизация на услуги и дейности в различни сфери – здравеопазване, спорт, градска среда, смарт грид, информационни дисплеи, в комуналните услуги, за автоматизирани сгради и домове.

Така например, при здравните услуги мрежата може да служи в помощ на възрастни и трудно подвижни хора – за наблюдение на здравното им състояние, за изграждане на система за автоматично уведомяване и напомняне за лекарства, рецепти, паник бутони и други; за осъществяване на двустранна връзка между пациенти и болници.

В основата на софтуера на 6lowpan.io стоят операционната система Linux и мрежовата технология IPv6, плюс собствена технология за компресиране. Хардуерът, разработен от стартъпа, интегрира основните три протокола в IoT света: BLE (bluetooth low energy) за мрежи от много близко разстояние; 802.15.4 за мрежи от средно разстояние и LoRaWAN за мрежи на големи разстояния.

„Първоначално идеята ни беше да съберем две технологии – BLE и 802.15.4 – и да ги накараме да говорят общ език. За целта използвахме протокол, известен като 6lowpan.io или стандартния IPv6, но адаптиран за мрежи с много ниска консумация на енергия, работещи предимно на батерии и много близки разстояния”, сподели един от основателите на компанията Илиян Стоянов.

Впоследствие екипът добавя и технология за много големи разстояния, известна като LoRaWAN, и така събира в един хардуер 3 различни мрежови протокола, осигуряващи различни нива на свързаност, но които работят заедно през IPv6.

Освен с лесна поддръжка и достъпна цена решението на 6lowpan.io се отличава с много ниска консумация на енергия. Осигурена е непрекъсваема свързаност с обикновени батерии от няколко месеца до няколко години. В същото време софтуерният подход на 6lowpan.io дава възможност за лесна интеграция с аналитични платформи и такива с изкуствен интелект, развивани от компании като IBM, Microsoft и Autodesk.

6lowpan.io е основана миналата година в Барселона от инженери с дългогодишен международен опит в софтуерния и хардуерния сектор. Нейни създатели са Илиян Стоянов, Анатолий Атанасов и Динко Цанев. Компанията е амбицирана да свърже всички текущи мрежови протоколи в IoT света и да направи хардуера лесно достъпен както от потребителска, така и от финансова гледна точка.

Коментари по темата: „Пилотна IoT мрежа стартира в София”

добавете коментар...

  1. :)

    Това е крайният резултат когато се пише без да се знае какво и как.

  2. спас

    много объркана статия 🙂

Коментар