Mozilla ще вкара Internet Explorer насила в бъдещето

Повечето имплементатори на уеб браузъри бързо възприемат развиващите се интернет технологии, но Microsoft все още не може или по-скоро не иска да превърне Internet Explorer в един модерен браузър. Въпреки няколкото малки стъпки, които софтуерният гигант направи в тази посока, на IE все още му липсват много важни характеристики. Неговата посредственост пречи на еволюцията на мрежата и принуждава много разработчици на сайтове да зависят от некачествена интелектуална собственост, пише arstechnica.com.
Недостатъците на Internet Explorer обаче няма повече да забавят развитието на Мрежата, тъй като Mozilla планира да вкара насила IE в следващото поколение на отворените уеб технологии, без да разчита на помощта на Microsoft. Една от първите стъпки към постигане на тази цел представлява един нов експериментален плъгин, който адаптира имплементацията на HTML5 Canvas на Mozilla, така че той да може да бъде използван в IE.
Canvas позволява на уеб разработчиците да програмират взаимодействащи битмап образи в HTML съдържание. Той е изобретен от Apple, за да донесе по-богати графични способности на нейния WebKit. С времето функционалността на Canvas стана част от стандарта HTML5 и бе имплементирана в Geckoи Presto.
Canvas се използва изключително много в няколко популярни уеб приложения, включително Google Maps, но въпреки това все още неговото възприемане не е широкоразпространено, тъй като в IE той липсва.
С цел да направи Google Maps да работи в IE, от най-голямата търсачка в света трябваше да разработят ExCanvas – сложна библиотека, която имплементира много от характеристиките на елемента Canvas във VML, алтернативата на Microsoft на SVG. За съжаление, манипулацията на писане на VML е прекалено бавна, за да бъде използвана във високо взаимодействащи си уеб приложения.
Решението на Mozilla се състои в създаване на своя собствена имплементация на Canvas в ActiveX плъгин, който да може да бъде интегриран директно в InternetExplorer.
От Mozilla вече са разработили прототип, който показва качествата на този плъгин. Компонентът на IE е създаден с код на Firefox и имплементира по-голямата част от детайлите на HTML5. Все още обаче в него съществуват някои пропуски, включително поддръжка за няколко функции на чертане.
На разработчиците им предстои още доста работа, тъй като в момента те се намират в ранна фаза на развитие на идеята си. Програмистите са уверени, че по-голямата част от пропуските им могат да бъдат запълнени без много големи усилия, но основният им проблем се състои в пречките, свързани с разпространението на плъгина. Защитните механизми за сигурност на браузъра на Microsoft са създадени така, че да показват съобщение всеки път, когато потребителят иска да го използва.
Това пречи на гладката работа на плъгина и прави употребата му в конвенционалните уеб приложения много трудна. В момента потребителят е принуден да кликне върху инфобар, за да позволи инсталацията на този компонент, а след това трябва да кликне отново „Yes, за да потвърди, че наистина иска да работи с него, последвано от ново кликване „Yes, за да може компонентът да взаимодейства със съдържанието на дадената уеб страница.
На теория е напълно възможно всичко това да бъде премахнато, така че само чрез една инсталация компонентът да работи без проблеми, което ще допринесе много и за разпространението му.
Плъгинът Canvas е само първата стъпка към вкарване на стандартизирани уеб технологии в IE. В момента Mozilla работи върху много по-амбициозна инициатива, наречена Screaming Monkey, която да позволи на компанията да вкара цялата си JavaScript структура от следващо поколение директно в уеб браузъра на Microsoft.
Ако тези плъгини придобият широко възприемане, то това ще даде възможност на уеб разработчиците да се целят в уеб стандарти, без да се притесняват, че трябва да компенсират посредствеността на IE.
За съжаление, постигането на достатъчно високо ниво на възприемане на плъгините за съвместимост не е лесно. Firefox, Opera и дори Safari предоставят много по-добри изживявания на потребителя, отколкото IE на Windows, но въпреки това браузърът на Microsoft все още доминира на пазара.
Ако Mozilla не успее да убеди твърдоглавите потребители на Internet Explorer да си инсталират Firefox, то е малко вероятно да успеят да ги накарат да инсталират плъгините в любимия им браузър, които ще им дадат характеристики на Firefox.

по темата: „Mozilla ще вкара Internet Explorer насила в бъдещето”

добавете коментар...

  1. dextersh

    😀 хахах
    Браво на Mozilla !
    Това най ме изкефи: по-голямата част от пропуските им могат да бъдат запълнени без много големи усилия.

    То направо трябва да направят вирус който автоматично ти изтрива IE и ти слага Firefox 😉

  2. E

    Доминантната позиция на IE е поради факта, че големите корпорации предпочитат да не инсталират допълнителен софтуер.
    Има доста изследвания, които показват, че другите браузъри са предпочитани от потребителите (Събота и Неделя, когато хората са по домовете си, IE не се ползва много много).
    От Mozilla трябва да се погрижат за корпоративните потребители на Windows. Другите са лесни – директно сменят браузъра.

  3. Евок Севок

    Ха-ха! Това е новина – убиец! Дано цял месец да гърми по медиите, а после да има второ, трето и четвърто издание.

    Значи хитреците от Майкрософт вече са на целодневна ясла при Мозила – ще лапат, без да работят. Друг ще им пише софтуера. Сега трябва да намерят някой да им бърше и задниците, че да се затвори цикълът.

Коментар