Гигантско сливане в мобилната индустрия

Корпорациите STMicroelectronics и Ericsson сключиха договор, според който Ericsson Mobile Platforms и ST-NXP Wireless се сливат в съвместно предприятие, като всяка от страните ще държи дял от 50%.

Новосъздадената компания ще предлага на пазара полупроводникови продукти и платформи за мобилни приложения и ще бъде основен доставчик за Nokia, Samsung, Sony Ericsson, LG и Sharp.

Съвместното предприятие няма да разполага със собствени производствени мощности. В него ще работят близо 8000 служители. Прогнозираните приходи на дружеството на база продажбите на компаниите-майки през 2007 г. възлизат на 3.6 милиарда щатски долара.

ST влиза в новосъздадената компания със своите мултимедийни и мрежови решения, цялостни 2G/EDGE платформи и 3G предложения, както и с установените си партньорски отношения с Nokia, Samsung и Sony Ericsson.

Ericsson, от своя страна, участва с технологии за 3G и LTE платформи и бизнес отношенията си със Sony Ericsson, LG и Sharp.

Работата на съвместното предприятие с равно участие ще бъде ръководена от маркетингова и развойна компания с около 7000 служители. Тя ще бъде учредена от ST, а Ericsson ще носи отговорност в нея на основата на дяловото си участие. В отделна компания за разработка на платформи с около 1000 служители ролите на Ericsson и ST ще бъдат разменени.

Централата на новото дружество ще бъде в Женева, Швейцария, с равно участие на партньорите в управлението му. Всяка една от компаниите-учредителки ще излъчи по четирима директори в борда на дружеството, като Ericsson ще назначи Карл-Хенрик Сванберг за председател на борда, а ST ще назначи Карло Боцоти за заместник-председател. Освен това ST ще определи изпълнителния директор на компанията, а Ericsson – неговия заместник. Екипът, който ще ръководи обединението, е вече избран и се оглавява от Ален Дютейл.

Съвместното предприятие ще придобие съответните активи от компаниите-майки, в резултат на което ще разполага с капитал от около 400 милиона щатски долара. Ericsson ще допринесе с нетната сума от 1.1 милиарда щатски долара, от които 700 милиона долара ще бъдат платени на ST от съвместната компания. Учредяването на съвместното предприятие е обект на обичайните регулаторни одобрения. 

Коментари по темата: „Гигантско сливане в мобилната индустрия”

добавете коментар...

  1. Cthulhu

    В отделна компания за разработка на платформи с около 1000 служители ролите на Ericsson и ST ще бъдат р!!!A!!!зменени.

Коментар