Състоянието на РС пазара у нас е тревожно

„Данните за последните две години не изглеждат никак добре”, заяви Митко Топалов, управител на дистрибутора Асбис,

„Данните за РС пазара в последните две години не изглеждат никак добре”, заяви Митко Топалов, управител на дистрибутора Асбис

Пазарът на персонални компютри в България следва негативна тенденция в последните две години, стана ясно на дилърската конференция Асбис Академия, която се провежда този уикенд в Правец.

„Данните за последните две години не изглеждат никак добре”, заяви Митко Топалов, управител на дистрибутора Асбис, позовавайки се на изследвания от IDC и CBN. Спад на РС пазара у нас е регистриран във всяко от последните пет тримесечия.

Притеснително е наличието на много нереализирани продукти, най-вече ноутбуци, в каналите за продажби. Това предполага ценова война и некоректна политика от страна на търговците, предупреди дилърите Топалов.

Този фактор ще продължи да влияе негативно на пазара още няколко тримесечия, докато се изчистят складовите наличности. Търговците ще търсят възможности за най-бърза продажба на продуктите. Предвид негативната тенденция на РС пазара, Асбис пренасочи оборотните си средства към перспективни ниши и в момента компанията се радва на добро финансово здраве, увери Митко Топалов.

Три са основните направления в дейността на дистрибутора: традиционен РС компонентен бизнес; потребителски продукти и РС гейминг; и ново направление „Commercial”, където тепърва предстоят интересни новини от компанията.

Митко Топалов наблегна на факта, че асемблирането, макар и неголяма ниша, разкрива шансове за дилърите да разграничат продуктите си. В допълнение, на пазара има стотици хиляди РС-та, които очакват ъпргрейд, а това означава и възможности за сервиз, услуги, включване в облака и т.н.

Същевременно, Асбис обяви редица нови партньорства. Компанията става изключителен дистрибутор на полския бранд Akyga за кутии, захранвания и аксесоари, на MSI за гейминг машини, на XFX видеокарти, както и на Ekwb продукти за геймъри и овърклок ентусиасти.

В допълнение, Асбис ще дистрибутира корпоративните решения BlackBerry Enterprise Software, бекъп системите на StorageCraft, сървърни ракове на тайванската AIC, сървърни продукти на Gigabyte и сторидж решения на HGST с 5-годишна гаранция.

Облакът също влиза в плановете на дистрибутора, като за целта ще бъде изградена собствена брокерска платформа за работа със световните доставчици и дилърите, заключи Митко Топалов.

Коментари по темата: „Състоянието на РС пазара у нас е тревожно”

добавете коментар...

  1. :о)

    По принцип има едно притеснително нещо в България и тва е ниския стандарт на живот.

    Оттук нататък следват последствията – слаб пазар, никакви тенденции на сезонно засилване,
    потребителите НЯМАТ ПАРИ, не купуват, не се ъпгрейдват.

    Чета някакви бисери от рода…..ми аз 4 години си карам така, ми аз 8 години си карам онака, ми то смартфоните били достатъчни, ми те цените били високи 🙂

    Истината е че масовката няма никакви пари за техника и купува само мега боклуци най най най най най евтиното и после кисне в сервизи по 10 пъти и проклина съдбата.
    Е това е Българския пазар.
    И постоянна ценова война 15 милиона онлайн магазина, емаг, гемаг, боклуци на квадрат и трилион, техника само за България.
    Що в Германия не се продават тези модели? Щото там хората имат пари и стандарт на живот.

  2. samsung

    новина : PC(на 37г) мъртвец.

  3. Галин

    Ами то това не е салам да го купуваш всеки ден. Карам с лаптоп от 2007г. и за офис приложения ми е предостатъчен и като гледам на пазара не се предлага нищо кой знае колко по-значително като технология, че да изсипя едни хилядарки за нов лаптоп. Много складови наличности, ама държите цени високи.

  4. Emiliq

    Българина пазарува лаптопи предимно от сайтовете директно на маерикански или канадски производители където има възможност да си приложи абсолютна гаранция и поддръжка .Над 2,8 млн Българина има само в САЩ .Почти всяко семейство има роднина ,близък или приятел работещи в САЩ .Аз лично сък поръчал многократно.С тоя хардуерен отпадък ,който е нличен по складовете вбългария и с тия цени има да сънувате дълго време платежоспосбните потребители на хардуер да видойдат ДЪЪЪЪЛГО запишете си го.Умря циганката да живее Краля Clevo,Eurocom,MSI GIgabyte ,Micro Express,Asus USA ,Canon USA NIcon USA…

  5. Димитър Иванов

    Има и друг важен момент – защо му е на човек или фирма въобще да прави ъпгрейд като качеството на компютри и лаптопи и вече телефони е толкова високо, че е предостатъчно. Изключение правят специализирани приложения, някои игри, малко ъпгрейд към SSD, може още малко RAM..

  6. LUD

    Не се вади почти нищо “иновативно” както беше допреди няколко години. Процесора ми вече е на над 4 години и е предостатъчен.

  7. Кирил Кирилов

    Нищо чудно няма. Състоянието на предлаганите продукти е не по- малко тревожно. Повечето бюджетни лаптопи са с характеристики, които са по- ниски или идентични с произведениете преди 4-5 години машини от същия клас. Евтин (буквално долнопробен) интелски процесор от черната N2XXX серия, стар модел HD от 500GB, RAM 4GB. Какъв пазар очакват да направят с такава конфигурация в края на 2016г.?

Коментар