Акценти от IDF: Система за мултимедия в един чип

Intel демонстрира ново SoC решение за мултимедия на IDF в Сан Франциско

Процесор, който интегрира функции на цяла система за мултимедия, представи Intel по време на форума за разработчици IDF в Сан Франциско.

Intel Media Processor CE3100 е първият от нова фамилия специализирани системи на един чип (SoCs), предназначени за устройства за потребителска електроника и базирани на фирмената архитектура IA.

CE 3100 е разработен за свързани с интернет продукти от рода на оптични медиа плейъри, кабелни “set top” кутии и дигитална телевизия. Медиа процесорът, известен досега под кодовото име “Canmore”, поддържа видео с висока резолюция, звук с качество на домашно кино и усъвършенствана 3D графика, като е съвместим с IA хардуер и софтуер.

“Уеб продължава да влияе на нашия живот по нови начини и бързо се движи към телевизията, благодарение на новото поколение интернет-свързани устройства”, заяви Ерик Ким, старши вицепрезидент на Intel и генерален директор на Digital Home Group. “IA SoC ще помогне на хай-тек индустрията да пуска на пазара устройства по-бързо, ще насърчава нови дизайни и нови услуги, като свързва ТВ към интернет”, добави Ким.

CE 3100 е интегрирано решение, което включва мощно IA процесорно ядро с мулти-стрийм видео декодиращ и обработващ хардуер. Налице е 3-канален DDR2 800 MHz контролер на паметта, многоканалeн аудио процесор и мощен 3-D графичен механизъм. Чипът поддържа множество периферни устройства с интерфейс USB 2.0 и PCI Express.

Процесорът CE 3100 използва технологията Media Play, която комбинира хардуерни декодери за излъчване на телевизия и плейбек на оптична медия със софтуерни декодери за интернет съдържание.

Коментар