Nokia постигна 1Tbps по оптична мрежа

Оптичната мрежа на Nokia и Дойче Телеком достига 1 терабит в секунда, благодарение на нов метод за модулация

Оптичната мрежа на Nokia и Дойче Телеком достига 1 терабит в секунда, благодарение на нов метод за модулация

Инженери от две водещи лаборатории – Nokia Bell Labs и Deutsche Telekom T-Labs, съвместно със специалисти от Мюнхенския технически университет тестваха успешно оптична компютърна мрежа с пропускателна способност 1 терабит в секунда (Tbps).

Достигането на подобна скорост е резултат от използването на нов метод за модулация, наречен Probabilistic Constellation Shaping. Изпитанията са проведени в реални условия, а не в лаборатория.

Бъдещите оптични мрежи трябва не само да поддържат по-висока пропускателна способност, но и динамично да се адаптират към условията на канала и нуждата от трафик, коментира Маркус Уелдън, президентът на Nokia Bell Labs, цитиран от сайта на Nokia.

Според него, Probabilistic Constellation Shaping предлага големи предимства за операторите и компаниите, като приближава оптичните мрежи до границата на Шенон, за да поддържат масивни взаимодействия в центровете за данни, гъвкавост и производителност за цифровата ера.

Разработчиците не съобщават кога планират да въведат технологията в комерсиална употреба. Предполага се, че за това ще са необходими поне няколко години.

Коментар