Huawei и Leica отварят нов R&D център

Рен Женфей, изпълнителен директор на Huawei (вдясно), и д-р Андрес Кауфман, председател на борда на директорите на Leica Camera AG подписват споразумението за създаване на „Лаборатория за иновации Макс Берек”

Рен Женфей, изпълнителен директор на Huawei (вдясно), и д-р Андрес Кауфман, председател на борда на директорите на Leica Camera AG, подписват споразумението за създаване на „Лаборатория за иновации Макс Берек”

Huawei и Leica Camera разширяват своето стратегическо партньорство с отваряне на съвместен развоен център за нови технологии, наречен „Лаборатория за иновации Макс Берек”.

Проектът стартира седем месеца след като двете компании обявиха дългосрочно технологично партньорство в сферата на оптичното инженерство и пет месеца след пускането на пазара на флагманите Huawei P9 и Huawei P9 Plus.

Новата лаборатория във Вецлар, Германия, където е международната централа на Leica, ще разработва оптични системи и софтуерно-базирани технологии, които подобряват качеството на изображенията в широк набор от фотографски и мобилни приложения.

Допълнителни ползи от проекта се очакват и в областта на фотографските изчисления, добавената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR). В допълнение, Huawei и Leica планират сътрудничество с германски и международни изследователски институции.

„В бъдеще над 90% от информационния трафик ще се генерира от изображения и видео”, коментира партньорството Рен Женфей, изпълнителен директор на Huawei. По неговите думи, „Лаборатория за иновации Макс Берек” ще доведе до значими подобрения в качеството на видеото и снимките. „Целта е да предложим най-актуалните иновации на пазара на смартфон камери и да добавим по-голяма стойност за потребителите”, добави той.

„Лаборатория за иновации Макс Берек” има потенциал да създаде нови технологии, които ще променят съвременния свят, смята Маркус Лимбергер, главен оперативен директор на Leica Camera AG и директор на лабораторията.

Развойният център е кръстен на известния немски учен Макс Берек (1886 – 1949), пионер в областта на микроскопията и създател на първите лещи Leica. Берек е бил също така отговорен за оптичния дизайн на повече от 20 лещи за легендарния 35-мм фотоапарат, измислен и направен от Оскар Барнак.

Коментар