Топ компании обединяват сили в изкуствения интелект

Инициатива на водещи компании цели да ускори процеса на създаване на пълноценен изкуствен интелект

Инициатива на водещи компании цели да ускори процеса на създаване на пълноценен изкуствен интелект

Няколко от най-големите ИТ компании в света подеха съвместна инициатива в областта на изкуствения интелект. Google (чрез DeepMind), Facebook, Amazon, IBM и Microsoft обявиха „Партньорство за изкуствен интелект” (Partnership on AI) в ползва на хората и обществото.

Всяка от тези компании вече умело борави с термина „изкуствен интелект” (ИИ) при описанието на своите нови продукти и услуги. Но истината е, че пълноценният изкуствен интелект все още не съществува.

На теория, изкуственият интелект може да бъде създаден в бъдеще от някой гений или от голяма корпорация, която работи от години в това направление. Partnership on AI на водещи компании, всяка от които работи активно в областта на ИИ, несъмнено ще ускори процеса.

Google, Facebook и останалите участници в проекта ще споделят информация и опит, ще финансират разработки и изследвания за влиянието на изкуствения интелект върху различни сфери и аспекти от живота на хората.

В рамките на партньорството ще бъдат формирани няколко групи за работа в различни направления – социология, медицина, транспорт и т.н. Инициативата предвижда също създаване на отворена платформа, в която изследователите ще обсъждат въпроси, свързани с изкуствения интелект.

Коментар