Samsung купи Viv, създателя на Siri

Придобиването на Viv е част от плана на Samsung за създаване на отворена екосистема на база изкуствен интелект

Придобиването на Viv е част от плана на Samsung за създаване на отворена екосистема на база изкуствен интелект

Южнокорейският производител Samsung обяви, че придобива Viv Labs – американска фирма за разработки в сферата на изкуствения интелект. Viv е основана от Даг Китлаус, Адам Чейер и Крис Брайъм, които създаoха дигиталния асистент Siri, вграден в продуктите на Apple.

Екипът на американската компания ще работи в тясно сътрудничество с поделението „Мобилни комуникации” на Samsung, но ще остане самостоятелен, със съществуващото си ръководство, според официалната информация.

Samsung обяви, че придобиването на Viv е част от нейната широка визия за създаване на отворена екосистема на база изкуствен интелект, обхващаща всичките устройства и услуги на компанията. Финансови параметри на сделката не бяха разкрити.

„Viv е изградена с мисъл и за потребителите, и за разработчиците. Този двоен фокус е това, което ни привлича към Viv като идеален кандидат за интегриране в продуктите на Samsung – домакински уреди, носими устройства и др.”, коментира Инджонг Рий, главен технически директор на „Мобилни комуникации” в Samsung.

Технологичните фирми все повече се насочват към изкуствения интелект в търсене на начини да подобрят взаимодействието на потребителите с техните мобилни устройства и да направят преживяванията по-естествени и по-персонализирани.

Миналата седмица Amazon, Google, DeepMind, Facebook, IBM и Microsoft обединиха сили, създавайки обединение с нестопанска цел, което ще работи за утвърждаване на добри практики и за справяне с предизвикателствата в областта на AI. Това е главната посока на развитие и за Google, чиито последни форуми подсказват, че вниманието на компанията се премества от мобилността към изкуствения интелект.

Коментар