Трети сме в света по инвестиции в аутсорсинг

В аутсорсинга и ИКТ сектора са били ангажирани 42 000 души към края на миналата година (снимка: Министерство на икономиката)

В аутсорсинга и ИКТ сектора са били ангажирани 42 000 души към края на миналата година (снимка: Министерство на икономиката)

България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред страните в Европа, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на годишната конференция на лидерите на Европейската аутсорсинг асоциация в София.

„Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като в края на 2015 г. техният брой е над 42 000”, каза министър Лукарски.

По неговите думи, Европейската аутсорсинг асоциация неслучайно е избрала именно София, за да постави началото на инициативата за въвеждане на Световен стандарт за аутсорсинг индустрията. Това е доказателство за успешното развитие на сектора в България и признание за страната ни, която през 2015 г. беше обявена за аутсорсинг дестинация на годината.

„Това е начинание, което ще осигури положителен растеж на индустрията в глобален мащаб и ще повиши репутацията на сектора чрез въвеждане на стандартизирани квалификационни програми във всеки етап на предоставянето на аутсорсинг услугите”, допълни Лукарски.

Стандартът ще подобри ефективността и стойността на услугите, както за доставчиците, така и за клиентите на аутсорсинга и ще допринесе за подобряване на професионализма в този сектор. Към инициативата, стартирана в България, се присъединяват Русия, Китай, Испания, САЩ, Южна Африка, Египет, Албания и Полша.

Промишлеността и ИТ услугите генерират 90% от износа ни и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж, посочи министър Лукарски. Според него, предимствата на ИТ и аутсорсинг секторът вече са убедили редица световни компании да изберат страната ни за своята дейност.

Лукарски предупреди, че навлизането на големи международни компании на българския пазар води и до увеличаване на недостига на висококвалифицирани кадри. „За аутсорсинг отрасъла в България най-сериозен риск в средносрочен план представлява наличието на квалифицирана работна ръка. Дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда”, заяви министърът.

В тази връзка, съвместно с Швейцария са реализирани и осъществени няколко проекта по прилагане на дуалната система на професионално обучение в България. Освен това, за насърчаване на развитието на високотехнологични предприятия активно се работи за изграждане на индустриални зони, които се оперират от държавната Национална компания индустриални зони.

Коментари по темата: „Трети сме в света по инвестиции в аутсорсинг”

добавете коментар...

  1. Цецо

    Чакай ти да те излекува Бг специалист)))) Взели са ти парите и за пенсия и за здраве и са те пуснали по широкия свяТ С ДИАГНОЗАТА ЧЕ СИ НОРМАЛЕН фОФЧО.

  2. Фофу

    Цецо, брат, много е зле положението. Търси специализирана психологическа помощ.

  3. Цецо

    Колко трябва да си луд , че да се шегуваш така??? Икономическо развитие в Бълхария от телефонни услуги на чуждоговорящи българи в чужди колцентрове??? ненормални министри кирлива държава и заблудени добезкраи балъци!!! Без кръвчица както в румъния никога няма да има булгариа!!

Коментар