Nokia купи стартъп в подготовка за 5G

Nokia е един от най-активните разработчици на 5G технологии

Nokia е един от най-активните разработчици на 5G технологии

Nokia придоби американския стартъп Eta Devices, специализиран в технологиите за подобряване на енергийната ефективност на усилвателите в базовите станции за мобилни мрежи, съобщи Ройтерс.

Сделката се разглежда като подготовка на Nokia за приближаващата 5G ера в мобилните комуникации. „Eta Devices ще ни помогне да повишим енергийната ефективност на базовите станции, което е важен аспект при разработката на мрежи от ново поколение 4,9G и 5G”, коментират от Nokia.

Стойността на сделката не се съобщава. Съгласно споразумението, Nokia ще наследи целия персонал на Eta Devices, който наброява около 20 души, интелектуалната собственост, материалните активи и различни договори на американската компания.

Собственост на Nokia ще станат също централата на Eta Devices в Кеймбридж, щата Масачузетс, и R&D центърът в Стокхолм, Швеция.

Nokia активно разработва 5G технологии. След продажбата на телефонния си бизнес на Microsoft, финландската компания се развива като един от водещите доставчици на телекомуникационно оборудване, като придоби и конкурента Alcatel-Lucent.

Коментар