Yahoo губи стойност след изтичане на информация

Verizon може да придобие по-евтино Yahoo, заради взлом в базата с потребителски акаунти

Verizon може да придобие по-евтино Yahoo, заради взлом в базата с потребителски акаунти

Американският оператор Verizon, който е в процес на придобиване на Yahoo, поиска отстъпка от 1 милиард долара от предварително уговорената цена, заради скорошното разкритие за взлом на базата данни с потребители.

През юли тази година Verizon обяви, че ще купи Yahoo за 4,83 млрд. долара. След придобиването, Yahoo трябва да се обедини с AOL, която беше купена от Verizon през май 2015 г. за 4,4 млрд. долара.

Преди две седмици обаче Yahoo потвърди за пробива в базата й данни с потребителски акаунти от края на 2014 г. Тогава в ръцете на киберпрестъпниците попаднаха данни за 500 млн. акаунта. От Yahoo обявиха, че взломът е осъществен с поддръжката на правителството на САЩ.

Според източници на USA Today, в момента ръководството на AOL преговаря с Yahoo как да се процедира по-нататък по сделката, тъй като при нейното сключване купувачът не е бил информиран за изтичането на данните.

Едно от предложенията на AOL е стойността на сделката, уговорена между Verizon и Yahoo, да бъде намалена с 1 млрд. долара. При положително развитие, сделката трябва да приключи в началото на следващата година.

Коментар