Lenovo A806 – в този смартфон „бюджетна” е само цената

Lenovo A806 има приятен дизайн, с ненатрапчив бял цвят и заоблени ръбове

Очаквахме да видим едно устройство със скромни възможности, дори в долния край на скалата, предвид цената от 77 долара, на която се предлага Lenovo A806 за европейските потребители. Но когато получихме този нов модел – за три дни от склада в Германия на хонконгския онлайн магазин TinyDeal.com, не ни отне много време, за да разберем, че това не е просто един от онези „бюджетни смартфони”. Всъщност, „бюджетна” е само цената на Lenovo A806.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Логото на Lenovo стои елегантно в рамката на дисплея

Първото впечатление не лъже

Приятните изненади започнаха още с отваряне на кутията. Lenovo A806, който получихме, е бял, но не не „евтино бял” като редица други продукти на пазара, а с топло, ненатрапчиво излъчване, характерно за скъпите устройства. Отстрани Lenovo е добавила метален кант, хем за здравина и защита, хем да придаде повече класа на своя продукт – и в интерес на истината, ефектът е много добър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Задният капак е направен от пластмаса, гладък и фин

Стилната визия на Lenovo A806 се подсилва допълнително от сребристото лого на компанията и трите управляващи бутона в долния край, изпълнени в същия стил. Задният капак е пластмасов, гладък и фин, като прелива плавно към страничните рамки, без ръбове. Всички ъгли на смартфона също са заоблени. Леко изпъкнали са задната камера и двата стандартни за Android устройствата бутони, разположени отстрани вдясно – за включване/изключване и регулиране силата на звука.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5-инчовият екран на A806 поддържа резолюция HD 1280×720 пиксела

Lenovo A806 изглежда голям, като фаблет, въпреки, че с диагонал на екрана от 5 инча е на границата между класическия смартфон и устройствата от категорията на фаблетите. Сензорният мултитъч екран с резолюция HD 1280×720 пиксела е от тип IPS, което означава ярки цветове, дори при силна светлина, и широк зрителен ъгъл. Игри, видео, сърфиране в уеб, приложения… всичко върви перфектно на дисплея.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Отстрани вдясно са разположени двата обичайни за Android устройствата бутони

Бърз осемядрен процесор

Без никакво съмнение, A806 е доста бърз смартфон за цената си. Първото впечатление при разглеждане на уеб сайтове и игри е, че този нов модел на Lenovo се справя значително по-добре от сходни по цена устройства от други марки. A806 стъпва на мощен осемядрен процесор Mediatek MT6592 с тактова честота 1,7GHz и графичен блок Mali-450 MP4 на 700MHZ с поддръжка на OpenGL ES 2.0 и HD 4K видео декодиране.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A806 има само два външни порта – microUSB и 3,5-мм аудио изход

Повечето смартфони в ниския ценови клас имат по 1GB RAM памет и 8GB флаш-базирана постоянна памет. Това не е случаят с A806 – смартфонът на Lenovo с цена около 135 лв. включва двойно повече памет и от двата типа: 2GB оперативна памет LPDDR3 и 16GB постоянна памет EMMC4.5 ROM, а това означава по-бърза работа на приложенията и повече място за сваляне на Android апликации от онлайн магазина Google Play, както и за снимки, видео и музика. Ако тази памет не ви стига, можете да добавите още – чрез microSD карти с капацитет до 32GB.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Видеото на A806 тече гладко, с отличен звук

Отлична камера за снимки и видео

Като говорим за снимки и видео, Lenovo A806 няма да разочарова, напротив – предлага повече от очакваното за бюджетен смартфон. Основната камера има резолюция 13 мегапиксела, автофокус, две LED светкавици и филтър от синьо стъкло, поддържа широк динамичен диапазон (HDR), режим панорама, функция за разпознаване на лица и запис на видео 1080p. Високото качество на снимките, направени с нея, потвърждава уверенията на на Lenovo за повишена с 20% чувствителност и намален с 30% шум. На ниво е и предната камера за селфи, с резолюция 5 мегапиксела.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Основната камера на A806 има резолюция 13MP и две светкавици

Lenovo A806 няма много портове – ще откриете единствено microUSB порт, който се използва за захранване и предаване на данни към компютър, и стандартен 3,5-мм аудио изход за слушалки (звукът е много добър дори и от вградения в смартфона говорител). Слотът за microSD карти е разположен вътре в устройството и ако искате да го ползвате, ще трябва да свалите задния капак, за да поставите/извадите картата, което определено не е най-удобният вариант.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Металният кант отстрани придава здравина и стил на Lenovo A806

Без ограничения в комуникациите

Смартфонът на Lenovo се доставя отключен и може да работи в мрежи от всички три поколения – 2G, 3G и 4G. Както и всички останали умни телефони, Lenovo A806 е оборудван с безжични модули Wi-Fi (802.11 b/g/n) за достъп до интернет и Bluetooth (4.0) за обмен на данни с други устройства, както и с GPS приемник за навигация.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A806 работи под управление на операционна система Android 4.4

Моделът се управлява от операционна система Android 4.4 с подобрен фирмен интерфейс VIBE UI 2.0. В устройството са инсталирани множество приложения, вкл. Gmail, Audio Player, Google Play Store, Google Maps, Calculator, Chrome и др. Разбира се, можете да си свалите каквото искате от официалния онлайн магазин на Google, както и да настроите интерфейса на желания език (поддържа се и български).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Литиево-полимерната батерия има капацитет 2500 мАч

Батерията на Lenovo A806 е литиево-полимерна с капацитет 2500 мАч. Преди да пуснете за първи път устройството, трябва да го отворите и да свалите предпазната лепенка на пиновете на батерията. Смартфонът може да издържи с едно зареждане цял ден при интензивно използване, вкл. сърфиране в интернет и игри. Първото зареждане на батерията до 100% отне три часа.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ползването на гнездото за microSD карта изисква сваляне на задния капак

Цена и доставка

Смартфонът Lenovo A806 се предлага в онлайн магазина TinyDeal.com за $76,99 (около 135 лв.) в черен цвят. Устройството има размери 140,5×70,8×9 мм и тежи 180 грама заедно с батерията. Освен самия смартфон в кутията ще откриете захранващ адаптер със съответния преходник, USB кабел и ръководство за потребителя. Важно е да направите поръчката от европейски склад, за да си спестите главоболията с митници и допълнително оскъпяване на продукта.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Смартфонът се доставя с необходимия преходник за захранване

Изборът на европейски склад става от менюто Всички категории (All Categoreis, в горния ляв ъгъл на сайта), откъдето избирате Складове в чужбина (Overseas Warehouse) и от тях – Склад в ЕС (EU Warehouse). Ако нямате акаунт за сайта, следва първо да се регистрирате (в горния десен ъгъл на сайта), за да можете да пазарувате от него.

Коментари по темата: „Lenovo A806 – в този смартфон „бюджетна” е само цената”

добавете коментар...

  1. gan

    На капакът има печат 20140730 (30.07.2014 г.). На батерията има печат-дата 21.08.2014. Т.е. купувате си “чисто нов” 2-годишен телефон. На печелившите – честито!

  2. F18

    С тая цена е без конкуренция. Най-евтиния смартфон тука го продават за 200 кинта със смешна памет и мижав чип.

  3. harry

    Ti pogledni bateriqta, ostawi android??? Palen smqh!!
    Ne samo shte te otkaje, no I trqbva da si lud za kupish tova nedorazumenie, daje I da si predlagat dva za lev:-))))

  4. 112

    На този хардуер не можаха ли да му сложат по нов Андроид. Това абсолютно би ме отказало въпреки ниската цена.

Коментар