Сребърни и бронзови медали за България от олимпиада по информатика

Националите ни по информатика се завърнаха с четири медала – два сребърни и два бронзови, от Двадесетата Международна олимпиада по информатика, която се проведе от 16 до 23 август в Кайро, Египет. Тазгодишният отбор, в състав Момчил Томов, Румен Христов, Мартин Маринов и Стефан Аврамов се представи отлично, продължавайки традицията на силно българско присъствие на станалите вече традиционни международни състезания в областта на информатиката. В неофициалното отборно класиране България е на четиринадесето място в света по медали.

Румен Христов от Математическата гимназия в Шумен и Момчил Томов от Математическа гимназия "Гео Милев" в град Плевен спечелиха сребърни отличия за страната ни. С бронзови медали се завърнаха Мартин Маринов и Стефан Аврамов.
Представители на Мусала Софт посрещнаха олимпийците и техните ръководители с подаръци на летище София. Както всяка година, компанията засвидетелства своето уважение към успехите на българските таланти и им пожела да продължават да развиват и за напред. Три от момчетата участват и в частния конкурс по програмиране на Мусала Софт и PC Magazine Bulgaria, а Румен спечели второ място във финалния присъствен кръг от състезанието.
През 2009г. олимпиадата ще се проведе в България. За страната ни ролята на домакин е от особено значение тъй като ще се навършат двадесет години след първото провеждане на Международна олимпиада по информатика в Правец (1989). Пловдив ще събере талантите от цял свят.

Коментар