20 млн. ученици и студенти ползват хромбуци

Достъпната цена и лесното използване направиха хромбуците много популярни и търсени в образователния сектор. По данни на Google, мобилните компютри с Chrome OS се ползват от над 20 млн. учащи се по света.

За една година Google, който разработва Chrome OS, е съумял да удвои броя на потребителите на хромбуци в образованието. През октомври миналата година компанията съобщи, че хромбуците се ползват от около 10 млн. ученици и студенти.

Анализаторите от TrendForce прогнозираха 36% ръст в продажбите на хромбуци тази година. Очаква се производителите да пуснат 10,2 млн. хромбука спрямо 7,5 млн. броя през миналата година.

Най-големи производители на хромбуци са Dell и HP, които заемат съответно 27% и 22% дял от глобалния пазар. В топ 5 влизат още Lenovo, Acer и Asus, които тази година ще доставят съответно 18, 1,5 и 0,9 млн. хромбука.

Коментари по темата: „20 млн. ученици и студенти ползват хромбуци”

добавете коментар...

  1. будю

    Hristo, тъпо изказване, много тъпо. Не намесвай хардуер, който си виждал само на картинка.

    MacBook е добър пример за добра инженерна мисъл. Slack, Word, Excel, видео конференции, Skype, web и поща никой няма нужда от Core i7. При подобно използване ефективнто зареждане на данни е далеч по-съществено. Затова MacBook е със слаби процесор и GPU, но ползва 8GB 1866MHz RAM, а SSD-то му чете с 950MB/s и пише с 850MB/s. Ако поровиш в нета, ще установиш, че потребителските SSD-та все още са на 550/520MB/s.

    Как стоят нещата при хромбоклуците – до един са с eMMC – най-евтиния, най-несигурен и най-бавен сторидж; с най-къс живот на флаш сториджа. Може “малко” да се информираш, Hristo, какво правят SSD контролерите, за да удължат живота флаша.

    Не помага и факта, че хромбуците са с по 16GB сторидж, а браузърите чегъртат като побъркани* (пишат постоянно) и правят SSD-тата диви и щастливи. Не искам да си представям какво се случва на eMMC памет.

    * В нета има много оплаквания за това, че Chrome съсипва SSD-тата на хората, и супер много забавя компютри с HDD-та, защото чегърта практически постоянно.

    В този момент дори няма да намесвам колко по-добър и ефективен е MacOS от всичко, което Google някога са писали като OS.

    Без съмнение MacBook не е компютъра, който ще впечатли потребители на тежък софтуер; няма и нужда. Проектиран е с мисъл, не е просто сбирщина от компоненти. И затова е в пъти по-добър от уж аналогични компютри, които само на пръв поглед изглеждат сходни.

  2. Hristo

    Kойто не е пипнал хромбук тои не си е купил. От 3 години съм със Самсунг хромбук с 1 терагабайт в Google Drive. като бонус за машината, за % 25 от цената имаш машина на нивото на Mac Book .

  3. Станислав

    Защо някои би си го причинил…

Коментар