Софтуер за следене на лаптоп снима крадеца

Kакви мерки взимате, когато ви откраднат лаптопа? Компютърни учени от Университета във Вашингтон са на мнение, че цената, заплащана от потребителите за проследяване на открадната вещ е по-висока – заради загубената поверителност, понеже проследяването се извършва от трети лица.
Безплатна, проследяваща лаптопа система, базирана на отворен код, бе представена от своите създатели по време на конференцията Gnomedex. Adeona не използва комерсиален софтуер, нито централизирани сървъри на компании, предлагащи такива услуги.
може да бъде инсталирана от самия потребител и не изисква посредничество. Екипът, разработил Adeona, е написал също версия за iPhone, която все още не е публична.
„Недостатък на досега предлаганите комерсиални системи за проследяване е, че човек никога не може да бъде сигурен дали някой в компанията, която разработва софтуера, няма да се възползва от шанса да употреби информацията, съдържана в лаптопа – за собствени цели”, коментира Тадайоши Тоно, лидер на проекта Adeona. Той посочва случаи, в които компании с достъп до лична информация, са били принудени да предоставят данните в съда, или пък техни служители са открадвали информацията.
За да ползват Adeona, потребителите просто трябва да инсталират в своя компютър безплатен софтуер, който се тегли от интернет. След това се изисква да се направи копие на удостоверителния ключ, който идва със софтуера. Копието трябва да се съхранява върху USB стик, за да послужи в проследяването на лаптопа, ако бъде откраднат.
Тъй като проследяването не минава през централни сървъри и посредници, процесът е много по-защитен, твърдят създателите на Adeona.
Най-елементарният начин за проследяване е софтуерът да стигне до IP адреса, който ползва откраднатият лаптоп. Потребителят може да използва данните, за да сезира съответните органи.
Освен това, ако компютърът има вградена камера – софтуерът инструктира камерата да прави снимка на всеки 30 секунди например. Благодарение на това, че разполага с удостоверителния ключ за комуникация с преносимия си компютър, неговият собственик получава снимки на човека, който ползва откраднатия лаптоп.
Системата може да научи и името на безжичната мрежа, когато крадецът е онлайн – нещо, което може да помогне в определяне на местоположението на задигнатата вещ.

Коментар