Сделката на Oracle и NetSuite е пред провал

109 долара на акция, които Oracle дава за NetSuite, се сториха малко на инвеститорите

109 долара на акция, които Oracle дава за NetSuite, се сториха малко на инвеститорите

Втората най-голяма покупка в историята на Oracle е на път да се провали. Акционерите на облачния CRM доставчик NetSuite смятат, че предложената цена е малка.

В края на юли тази година Oracle обяви, че ще купи NetSuite за сумата от 9,3 млрд. долара или 109 долара на акция, което е с 19% над пазарните котировки. Но преди няколко дни инвестиционната компания T. Rowe Price Group, която е мажоритарен акционер в NetSuite, заяви, че офертата е ниска.

В момента за изкупуване са предложени само 4,6 млн. акции от необходимите 20,4 млн. за затваряне на сделката. Това принуди Oracle да удължи срока на офертата си до 4 ноември.

Ако повечето независими акционери не пласират достатъчно акции, за да бъдат изпълнени минималните условия на предложението, Oracle ще се отнесе с уважение към тях и ще отмени придобиването, коментират от софтуерната корпорация.

Един от проблемите за продажбата на NetSuite е породен от конфликт на интереси, пише Уол Стрийт Джърнъл. Основателят и шеф на борда на директорите на Oracle Лари Елисън притежава 39,5% обикновени акции на NetSuite, което го прави най-голям инвеститор в компанията и отблъсва други потенциални купувачи.

NetSuite разработва CRM и ERP системи, доставяни като облачни услуги. Компанията има около 30 хиляди клиента по света, много от които са представители на малкия и среден бизнес. Oracle обещава да развива и двете категории продукти, в случай, че успее да погълне NeSuite.

Коментари по темата: „Сделката на Oracle и NetSuite е пред провал”

добавете коментар...

  1. Chrome

    Netsuite – капитал 306 мил $
    ще го купят за 9,3 миларда $.

Коментар