Orange и Ericsson започват 5G партньорство

5G мрежите ще използват честоти в диапазона 6-100 GHz и ще работят с минимална скорост 10Gbps

Orange ще започне да прилага възможностите на 5G в мрежата си през 2017 г.

Телеком операторът Orange обяви партньорство с шведския производител на оборудване Ericsson, в рамките на което двете компании ще разработват и тестват определени сценарии за 5G внедрявания и услуги.

Комплексни технологични разработки, тестване на концепции, както и пилотни проекти из цяла Европа ще позволят на Orange да използва и прилага възможностите на 5G услугите от 2017 г., съобщиха от Ericsson.

В частност, предвижват се сценарии за достъп до безжична мултигигабитова интернет връзка в крайградските и провинциалните райони, масивен IoT с поддръжка на дигиталната трансформация, решения за широко мобилно покритие и свързани автомобили.

Сътрудничеството ще обхване също еволюцията на решенията от 4G до 5G, енергийната и разходната ефективност, както и употребата на технологии за софтуерно-дефинирани мрежи (SDN) и виртуализация на мрежовите функции (NFV).

„Амбицията ни е да бъдем готови за разпространение на 5G през 2020 г. Обединявайки усилията си с Ericsson, ще създадем солидна мрежа, способна да доставя широк спектър от услуги – от по-висока скорост на данни навсякъде до специализирани услуги за градове и индустрии”, заяви Ален Малбърти, старши вицепрезидент на Orange Labs Networks.

По думите на Арун Бансал, старши вицепрезидент в Ericsson, интернет на нещата изисква ново ниво мрежови възможности. „5G мрежите няма да бъдат изградени само за потребители, които се нуждаят от безпроблемна работа с телефоните си и свързаните устройства, но също така и за дигитализацията на цели индустрии и обществото”, посочи мениджърът.

Коментар