AMD губи битката с Intel на пазара за процесори

В момента Intel е световният лидер в производството на чипове, като надминава конкурента си AMD в няколко пазарни сегмента. Въпреки че ATI, филиалът на AMD, си възвърна загубените позиции на пазара за графични карти с пускането на най-новата серия чипове Radeon HD 4000, бизнесът с централни процесори на AMD съвсем не представлява заплаха за водещата позиция на Intel в този сегмент.
Според данни на IDC, през второто тримесечие на 2008 г. компанията е загубила пазарен дял за сметка на Intel, независимо от пускането на три- и четириядрени процесори с ниска консумация.
Една от основните причини за положителните резултати на Intel е интересът към процесора с малки размери и ниска консумация Atom, който се влага в повечето съвременни нетбук компютри.
IDC предвижда увеличение на приходите от процесори за персонални компютри с още 7.5% през 2008 г. Според доклада на анализаторите, световните доставки на микропроцесори за PC за втората четвърт са достигнали рекордни нива, независимо от застоя в икономиката и фактът, че това време от годината обикновено е сред най-слабите.
Ръстът спрямо предишното тримесечие е 3.1%, а спрямо същия период на миналата година – 16.1%. Но поради силната ценова конкуренция в средния и долния сегмент на процесори за настолни и мобилни компютри, общият пазарен приход е намалял с 4.5% спрямо първото тримесечие.

Коментар