Излезе дистрибуция “едно приложение – една задача”

Екипът за разработване на софтуер с отворен код Zenwalk пусна стабилна версия на Zenwalk 5.2 Gnome Edition. В нея са включени най-новият Gnome Desktop (2.22.3), ядрото Linux 2.6.25.4, новият мениджър на пакети Netpkg и следващото поколение Х сървъри – пакетът X.Org 7.3.
В тази версия присъства специфичната Zenwalk философия "едно приложение на задача". В нея потребителите ще намерят много приложения, вкл. iceweasel и icedove за сърфиране в мрежата и имейл услуги, brasero – за запис на CD/DVD, wicd – за лесно установяване на безжична връзка, GIMP – за обработка на изображения, abiword и gnumeric – за офис задачи, gtkam – за управление на цифров фотоапарат и gmusicbrowser – за лесен достъп до огромни музикални колекции. 

В списъка с мултимедийни приложения на Zenwalk Gnome 5.2 е плеъйрът Totem, който позволява да търсите видео в YouTube и да го гледате, без на системата да е инсталиран Adobe Flash.

Системната администрация е централизирана в Zenpanel, който прави възможни определени настройки като конфигуриране на модула на ядрото, създаване/модифициране на потребители, мрежови настройки, локализация и др. Освен това от главния панел на Gnome има достъп до Gnome Control Center, където са всички потребителски настройки.

Коментар